Kerry wil dat Janoekovitsj meer doet om crisis Oekraïne te beëindigen

John Kerry (l) met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier
John Kerry (l) met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier Foto AP / Markus Schreiber

De Oekraïense president Janoekovitsj doet te weinig om de crisis in zijn land te beëindigen, dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd bij zijn bezoek aan Duitsland.

Volgens Kerry, die in Berlijn sprak met zijn collega Frank-Walter Steinmeier, zijn de concessies die Janoekovitsj heeft gedaan aan de oppositie niet toereikend voor hervormingen.

Kerry zei ook dat krachten van buitenaf zich niet moeten mengen in een crisis die volgens de Amerikaanse minister door het Oekraïense volk moet worden opgelost.

Janoekovitsj wil dat oppositie concessies doet

Janoekovitsj vindt juist dat het nu aan de politici van de oppositie is om concessies te doen. “De regering heeft aan al haar verplichtingen voldaan”, zei de president gisteren.

De bekritiseerde president offerde deze week zijn premier Nikolaj Azarov op, de protestwet werd ingetrokken (en vandaag ondertekend) en oppositieleiders kregen het aanbod premier te worden. Ook kwam er een amnestiewet voor opgepakte demonstranten.

Leger wil dat Janoekovitsj situatie stabiliseert

Het Oekraïense leger roept vandaag hun opperbevelhebber Janoekovitsj dringend op om ‘de situatie in het land te stabiliseren.’ De legerleiding waarschuwt Janoekovitsj dat bij een verdere escalatie van de huidige crisis Oekraïne volledig verdeeld kan raken.

In een schriftelijke verklaring noemt het leger ‘het bestormen van openbare gebouwen en het hinderen van de regering in de uitvoering van haar taken’ door de demonstranten ‘onacceptabel’. De militairen waarschuwen dat een verscherping van de confrontatie de territoriale eenheid van Oekraïne kan bedreigen.

Oekraïense activist ontvoerd en gemarteld

Een activist van de Oekraïense oppositie zegt vandaag dat hij door onbekenden met een Russisch accent is ontvoerd en gemarteld. Dmitro Boelatov behoort tot Automaidan, een groep autobezitters die zich heeft aangesloten bij de protesten tegen president Viktor Janoekovitsj.

Boelatov verdween op 22 januari en werd donderdag buiten Kiev teruggevonden. Hij claimt dat zijn ontvoerders hem in elkaar hebben geslagen, een stuk van zijn oor hebben afgesneden en met een mes zijn gezicht hebben bewerkt.

In een televisie-interview zei hij:

“Ze kruisigden me, ze sloegen spijkers in mijn handen. Er is geen plek op mijn lichaam die niet geslagen is. Godzijdank leef ik nog.”

De verdwijning van Boelatov zorgde voor grote ongerustheid, vooral nadat een andere verdwenen activist dood terug werd gevonden.

Het besluit van Janoekovitsj om geen samenwerkingsverdrag met Europa te tekenen, en wel toenadering te zoeken tot Rusland, is de aanleiding voor de protesten die al maanden in Oekraïne duren. Het protest zwol halverwege deze maand weer aan nadat het parlement wetten aannam om protesten gemakkelijker de kop in te drukken. In heel het land wordt inmiddels gedemonstreerd.