Justitie eist zes maanden celstraf tegen oud-PVV’er Van Doorn

Arnoud van Doorn. Still uit interview met Omroep West.

Justitie eist een gevangenisstraf van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk tegen het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn. De voormalig PVV’er, tegenwoordig lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE), wordt verweten de wet en de fatsoensnorm aan zijn laars te hebben gelapt.

Van Doorn zou volgens het Openbaar Ministerie drugs hebben geleverd aan minderjarigen, ook zou hij geheime dossiers van de gemeenteraad hebben gelekt aan een journalist van het Algemeen Dagblad. Het OM wil Van Doorn ook vervolgen voor het bezit van een alarmpistool.

De officier van justitie vond een werkstraf niet passend gezien de feiten. In een verklaring zegt persofficier Laurien van Haeringen:

“Voor deze afzonderlijke delicten krijgen mensen normaal een taakstraf. Maar gezien zijn bijzondere positie als raadslid is daar nu niet voor gekozen. Hij is vrij lichtzinnig tot de feiten overgegaan en heeft de wet en fatsoensnorm aan zijn laars gelapt.”

Van Doorn heeft al een strafblad. Hij werd in 1995 veroordeeld voor het doen van valse aangifte en overtreding van de wapenwet, meldt Omroep West.

Drugsverkoop was een ‘undercoveroperatie’

In de rechtszaal zei Van Doorn dat de verkoop van drugs een undercoveroperatie was. “Ik had geen slechte intenties. Maar helaas is de operatie mislukt.”

De advocaat van Van Doorn vroeg volgens de regionale zender om vrijspraak voor het lekken van de geheime stukken omdat dit niet strafbaar zou zijn. De politicus zelf verweet het Openbaar Ministerie ‘een lastige volksvertegenwoordiger’ te willen beschadigen.

De persofficier stelt dat Van Doorn niet wordt vervolgd om politieke redenen, maar omdat hij strafbare feiten heeft gepleegd.

Over twee weken doe de rechtbank uitspraak.

    • Alex van der Hulst