Er vielen meer dan 1.800 doden in Syrië tijdens de onderhandelingen

Pro-Assad-demonstratie in Genève. Foto AP / Anja Niedringhaus

In de week dat er vergaderd werd over vrede in Syrië vielen minstens 1.870 doden, aldus het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. VN-bemiddelaar Lakhmar Brahimi hoopt dat de gesprekken op 10 februari kunnen worden voortgezet, de Syrische regering wil zich nog niet op die datum vastleggen.

Gisteren werd al bekend dat de onderhandelingen in Genève na een week zonder resultaat werden beëindigd.

Beide partijen beschuldigen elkaar van het geweld in Syrië en komen er niet uit hoe de toekomst eruit moet zien in het verscheurde land.

Gedurende de vredesbesprekingen die een week geleden begonnen vielen er 1.870 doden, waaronder 430 burgers, maakte het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten vandaag bekend. In het drie jaar durende conflict zijn al 130.000 doden gevallen en zijn miljoenen op de vlucht.

Brahimi wil op 10 februari de gesprekken hervatten

Volgens Lakhmar Brahimi, bemiddelaar van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, wil de oppositie op 10 februari doorpraten. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zei dat Assad eerst een briefing krijgt over de besprekingen van afgelopen week voordat de regering besluit wanneer ze willen terugkeren aan de onderhandeltafel.

Het voorstel van de oppositie voor een overgangsregering om het vertrek van Assad voor te bereiden is door de regering afgewezen.

Brahimi zei vandaag dat hij in de week van onderhandelingen toch nog tien punten heeft gevonden waar de partijen mogelijk overeenstemming kunnen bereiken. Hij zei:

“De vooruitgang gaat inderdaad erg langzaam, maar de partijen hebben elkaar op een acceptabele manier ontmoet. Dit is een bescheiden start waarop we verder kunnen bouwen.”

Geen overeenstemming over Homs

Brahimi zei mogelijk meer gemeenschappelijke punten dan de twee strijdende partijen te hebben ontdekt. Er is geen overeenstemming bereikt om humanitaire hulp naar Homs te krijgen, wel krijgen vrouwen en kinderen een vrijgeleide.

De ‘vrienden van Syrië’, de alliantie van Westerse landen en Golfstaten, houden president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de vastgelopen onderhandelingen.

In een statement zei de groep vandaag in Genève:

“Het regime is verantwoordelijk voor het gebrek aan vooruitgang in de eerste onderhandelingen. Het mag de onderhandelingen niet verder dwarsbomen en moet constructief meedoen in de tweede ronde van onderhandelingen.”

Rebellen willen verder praten

Oppositieleider Ahmad al-Jarba zei tegen de pers dat de rebellen graag verder willen praten en dat de enige weg naar vrede die van een overgangsregering is.

“In Genève speelde zich een politieke strijd af met vertegenwoordigers van een regime dat gespecialiseerd is in het verkwisten van tijd. Het proces was moeilijk voor ons en komt overeen met het drinken van gif. Een nieuwe Syrische republiek is in Genève geboren, ook al hebben we geen politieke overeenstemming bereikt.”

Zo’n tweehonderd voorstanders van Assad protesteerden in Genève. Ze zeiden achter de vredesonderhandelingen te staan. “Als alle landen stoppen met het bevoorraden van rebellen die uit allerlei landen komen om Syrië te verwoesten, dan zijn wij het er ook mee eens”, zei een van de demonstranten.

Lees ook ‘de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.’

    • Alex van der Hulst