Opinie

Een warme vrouw helpt tegen de dood

Één sesie met psychiater Chloe Bollen is genoeg.
Één sesie met psychiater Chloe Bollen is genoeg.

Veel journalistieke hoogstandjes gisteravond op tv. De grootste stunt had RTL Nieuws. Met hulp van een Arabisch sprekende collega had het journaal een interview – in het Brabants – kunnen ritselen met pater Frans van der Lugt in de belegerde Syrische stad Homs. „De honger vreet het lichaam langzaam maar zeker op”, zei de pater Jezuïet die sinds 1966 in Syrië woont. Hij is de enig overgeblevene priester in het klooster. En hij blijft. ,,Ik heb heel veel van Syrië ontvangen en ik wil nu ook mee lijden met de mensen die het hier heel moeilijk hebben. Ik wil voor hen een bron van troost zijn.’’

Troost was ook het onderwerp in Waarom wil jij dood?, een opmerkelijk en fraai gefilmd portret van de vorig jaar in Venlo geopende eerste zelfmoord-preventie-poli. Liefdevolle hulpverleners die mensen er weer bovenop proberen te helpen. Creatief helpen chronische problemen op te lossen, noemt psychiater Chloe Bollen het. „Toen u naar de brug liep, was u toen nuchter?” Eén sessie met deze warme vrouw moet voldoende zijn iedereen uit een depressie te krijgen.

De grootste aanwinst deze week is Eén op Eén (KRO-NCRV). Degelijke gesprekken van twintig minuten met personen die ertoe doen. Gemiddeld een half miljoen mensen volgden de interviews die Sven Kockelmann en Eva Jinek maakten met mensen als Hein Verbruggen (wielerbestuurder), Roland Kahn (kledingmagnaat), Ton Heerts (voorzitter FNV) en gisteren het gevallen Kamerlid Henk Krol. Ja, zei Krol, hij is desnoods bereid alsnog namens 50plus het land er weer bovenop te helpen.

Krol was ook niet te beroerd de aandacht te verleggen naar een andere in opspraak geraakte man. Krol vertelde hoe hij tien jaar terug voor de Gay Krant mogelijk kindermisbruik door de voormalige topambtenaar Joris Demmink onderzocht. Hij is blij dat er nu een strafrechtelijk onderzoek komt naar Demmink die volgens Krol een vriendje had die kinderporno maakte. Krol zei dat hij vergeefs heeft geprobeerd minister Opstelten te spreken over Demmink. De politicus zei niet bang te zijn voor Demmink „maar mensen in mijn omgeving wel”.

Fijn programma. Nu nog alleen dat verschrikkelijke, energiezuipende flipperkastdecor verpatsen en een houten tafel (voor mijn part tweedehands) kopen met twee krukjes. De gesprekken zullen er naar alle waarschijnlijkheid niet onder lijden.