Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Doekle Terpstra weg bij Inholland - ‘vindt dat zijn klus is geklaard’

Doekle Terpstra bij een bestuursvergadering van de KNSB, waar hij vorig jaar opstapte na kritiek van schaatsers.
Doekle Terpstra bij een bestuursvergadering van de KNSB, waar hij vorig jaar opstapte na kritiek van schaatsers. Foto ANP / Guus Schoonewille

Doekle Terpstra vertrekt als bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland. Dat heeft hij bevestigd aan onze onderwijsredacteur Bart Funnekotter. Het contract van Terpstra loopt dit jaar af en hij heeft “in samenspraak met de Raad van Toezicht” besloten dat niet nog verder te verlengen.

De crisisbestuurder

Terpstra werd in november 2010 benoemd bij de geplaagde hogeschool om daar een enorme crisis te bezweren. Onder het vorige bestuur was de onderwijsinstelling in opspraak geraakt wegens slecht onderwijs, onregelmatigheden bij afstudeertrajecten en vermoedelijke zelfverrijking door bestuurders.

Terpstra werd in eerste instantie aangesteld voor een jaar, maar bleef langer aan op verzoek van de toezichthouders. “Hij was aangenomen om de eerste en ergste puin te ruimen”, zegt Funnekotter.

“Daarna deed de Raad van Toezicht een beroep op hem om te blijven totdat alles weer op de rails was. De opleidingen waar het helemaal misging, zoals Commerciële Economie en Media Entertainment Management, zijn afgelopen najaar definitief goedgekeurd door minister Bussemaker. Ook het aantal aanmeldingen zit na een enorme dip weer in de lift. De ergste ellende is achter de rug, en Terpstra vindt dat zijn klus is geklaard. Nu de hogeschool in rustiger vaarwater is gekomen, vindt Terpstra het tijd voor een nieuw soort bestuurder.”

Weg bij KNSB

Terpstra was tot vorig jaar ook voorzitter van schaatsbond van KNSB, maar hij trad “in het belang van de schaatser” af nadat hij kritiek had gekregen van onder anderen Sven Kramer.

De voornaamste grief van de schaatser was dat de bond een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen weigerde te organiseren, waardoor Kramer in december naar het Kazachstaanse Astana moest afreizen om een belangrijke 10 kilometer te rijden. De populaire sporter verweet Terpstra ook het optreden van de KNSB in de strijd om de nieuwe nationale ijsbaan in Almere.

Wat de bestuurder nu gaat doen is nog niet bekend.