Hoe een Brit werd herenigd met de man die hem weerhield van zelfmoord

Jonny Benjamin was 20 toen hij op een randje van de Waterloo Bridge in Londen stond. Hij wilde springen, hij wilde dood. Een vreemde praatte echter op hem in en Benjamin besloot het niet te doen. Een paar weken terug, inmiddels bijna zes jaar later, besloot hij, op zoek te gaan naar zijn redder. Dat was succesvol.

Jonny Benjamin, rechts, ontmoet de man die hem zes jaar geleden weerhield van zelfmoord. Screenshot uit video

Jonny Benjamin was 20 toen hij op een randje van de Waterloo Bridge in Londen stond. Hij wilde springen, hij wilde dood. Een vreemde praatte echter op hem in, bood hem koffie aan en Benjamin besloot van de rand af te komen. Een paar weken terug besloot hij, zes jaar later, op zoek te gaan naar zijn redder. Dat was succesvol, deze week werden de twee herenigd.

Benjamin wist niet meer hoe de man eruitzag, hoe hij heette. De man was al weg toen de politie arriveerde om zich over hem te ontfermen. “Het was zoeken naar een speld in een hooiberg”, zegt Benjamin tegen de BBC. Hij noemde de man maar ‘Mike’ en startte de hashtag #findmike. Samen met Rethink, een goed doel dat zich richt op psychische problemen, begon hij zijn zoektocht.

http://youtu.be/hEhDHDdYDVI

Tienduizenden tweets, genoeg media-aandacht en amper twee weken later vond Jonny zijn ‘Mike’. Zijn redder was de 31-jarige sportinstructeur Neil Laybourn. Zijn verloofde zag de hashtag van de zoektocht voorbijkomen en Laybourn wist meteen dat hij de man was die Benjamin zocht. Laybourn was onderweg naar zijn werk toen hij Benjamin op een randje van de brug zat zitten, vertelt hij aan de BBC.

“I walked up around him and just calmly approached him and I said: ‘Hi mate, can you tell me why you’re sitting on the bridge?’ and he told me that he was going to take his life that day.”

Benjamin, bij wie een schizoaffectieve stoornis, een combinatie van schizofrenie en een stemmingsstoornis, was vastgesteld, had destijds “rock bottom” bereikt. Hij zag het niet meer zitten. Benjamin besloot van de rand te komen toen Laybourn hem zei dat het echt wel beter zou worden. Zes jaar lang had Benjamin hem niet kunnen bedanken. Tot deze week.

http://youtu.be/IG-NnvPyEaw

Benjamin, die campagne voert voor aandacht voor psychische problemen en daarover ook veel videoblogt, is van een plan een documentaire te maken over de zoektocht. Hij maakte al eens eerder een documentaire voor de BBC:

    • Frank Huiskamp