Deze 102-jarige amateurwielrenner brak vandaag zijn wereldrecord

Robert Marchand tijdens zijn uurrit in de spiksplinternieuwe nationale velodroom van Frankrijk in Montigny-le-Bretoneux. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Hij mag dan 102 jaar oud zijn, als het op fietsen aankomt is Robert Marchand onvermoeibaar. Vandaag heeft de Fransman zijn eigen wereldrecord uit 2012 verbeterd door een uurtijd van 26,927 kilometer te rijden. Zijn eerste uurrecord vestigde de hoogbejaarde amateurwielrenner toen hij 100 was, in de destijds speciaal voor hem gecreëerde categorie voor honderdplussers.

Okay, het huidige werelduurrecord is eigenlijk 49,700 kilometer, maar het blijft indrukwekkend dat Marchand zijn eigen uurrecord op de baan van twee jaar geleden met 2,5 kilometer wist te verbeteren.

In onderstaande filmpjes kun je zien hoe hij aan zijn rit begon:


Zo fit op zo’n hoge leeftijd. Dat roept de vraag op wat deze voormalige brandweerman en houthakker doet om gezond te blijven. Zijn ritueel begint ‘s ochtends vroeg met een aantal fitnessoefeningen. Opdrukken op de rand van je bed, ochtendgymnastiek op de plastic tuinstoel in je kamer; afijn je kent het wel.

En natuurlijk is er de gezonde voeding. Hij heeft het niet zo op suiker. “Ik eet bijna nooit taart”, zegt hij in onderstaand filmpje (Frans, niet-ondertiteld).

Marchand is trouwens ook recordhouder op de honderd kilometer voor honderdplussers. In 2012 reed hij die afstand in vier uur, 17 minuten en 27 seconden.

Marchand begint aan zijn recordpoging. Foto Reuters / Jacky Naegelen

Foto Reuters / Jacky Naegelen

Een vrijwilliger houdt een papier omhoog met daarop de snelheid, 27 km per uur, die Marchand toen reed. Foto Reuters / Jacky Naegelen

Foto Reuters / Jacky Naegelen

    • Laura Klompenhouwer