Regering overleeft omstreden deal met Golden Sachs

Volgens de Deense oppositieleider Lars Løkke Rasmussen had zelfs de scriptschijver van Borgen, de fameuze tv-serie over een fictieve vrouwelijke Deense premier, dit scenario nooit kunnen bedenken. Maar na een tumultueuze dag in de Folketing, het Deense parlement, heeft de regering het voorlopig gered.

De sociaal-democratische premier Helle Thorning-Schmidt kan verder regeren, ook al steunt haar kabinet nog maar op 61 van 179 zetels in het parlement. Gisteren stapten de zes ministers van de Socialistische Volkspartij uit het kabinet naar aanleiding van een omstreden deal met de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Die kocht voor 1,45 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) bijna 19 procent van de aandelen van Dong Energy, het trotse staatsbedrijf dat groot werd in de windenergie.

Een meerderheid van de Denen, en zeker van de kiezers van Thorning-Schmidt, was tegen de aandelenverkoop, die Goldman Sachs invloed geeft op strategische beleidsbeslissingen en benoemingen in de raad van bestuur. Deense kranten ontdekten de afgelopen weken dat de bank de aandelen koopt via een schimmige constructie – een Luxemburgs bedrijf dat deels gevestigd is op de Kaaiman Eilanden. Volgens de krant Berlingske zou gemakkelijk geld weggesluisd kunnen worden om hoge Deense belastingen te ontlopen. Iets wat Goldman Sachs ontkent.

De socialisten zijn weliswaar uit de regering gestapt, toch trekken ze hun parlementaire steun voor Thorning-Schmidt niet in.

Minderheidsregeringen zijn niet ongewoon in Denemarken. De weinig geliefde Thorning-Schmidt zou zelfs voordeel kunnen hebben van het vertrek van de linkse partij. Zonder de socialisten, die zich daar geregeld tegen verzetten, komt er meer ruimte voor compromissen met centrum-rechts. Mede daardoor is de regering niet populair. Denen houden van consensuspolitiek.