Opinie

De grote klit

Voor alles is een eerste keer, ook voor het uitgraven van een klitwortel. Vorig weekend was het dan zo ver. Ik was met professioneel wildplukker Edwin Flores op stap in het Sonsbeekpark in Arnhem.

Nu zult u zich afvragen: wat valt er nou in vredesnaam midden in januari nog te plukken in het park? Dat deed ik ook. Maar dat blijkt dus allemaal reuze mee te vallen.

Niet alleen groeiden er nog volop fluweelpootjes op het dode hout, stond de kraailook fier overeind tussen het gras en vonden we wilde oregano in het park, ook de eerste jonge blaadjes zevenblad en speenkruid staken alweer de kop op.

En het was dus klitworteltijd. We hadden het hier niet over de gewone maar over de grote klit (arctium lappa). Voor wie dat al grappig vindt, er is ook nog een bosklit en een donzige klit. De distelachtige paarse bloemen vormen na het bloeien bloemhoofdjes. Die stekelige bloemhoofdjes blijven goed ‘klitten’ in de vacht van honden of schapen, vandaar de naam. Zo verspreidt de plant zijn zaden. Ze blijven ook goed zitten in het haar van Edwin Flores, hebben we gemerkt.

De wortels van een- of tweejarige planten kun je uitgraven in het najaar en vroege voorjaar. Maar alleen als de plant nog niet gebloeid heeft, anders zijn ze vezelig. Dat staat allemaal in Edwins Het Grote Wildplukboek. Maar ja, wat doe je ermee? Dat staat straks allemaal in Edwins volgende boek, Het Grote Wildpluk Kookboek, dat in mei uitkomt. Hier volgt vast een voorproefje.

De klitwortel is een beetje vergelijkbaar met schorseneren. Je kunt het gebruiken voor puree of soep, maar je de klit ook goed inmaken.

Schil de klitwortel en snij in blokjes van 2 cm dikte. Stoom ze in ongeveer 30 minuten beetgaar. Plaats ze in een gesteriliseerd potje. Meng de azijn met 250 ml water in een pan en breng aan de kook. Voeg alle kruiden toe en laat 10 minuten koken.

Giet het afgekoelde vocht over de klit in de pot en zet minimaal twee weken weg op een donkere plek.