Boeddha’s, symmetrische wolken en Jennifer-op-een-motorbootje

Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De vijfde aflevering, van gisteravond:

Peter
Ha, Frank.

Frank
Petrus, goedenavond.
Ik heb met je te doen, een Jennifer-loze Wie is de Mol?. Hoe moet je dat nog al die weken redden?

Peter
Ja, verdorie. Nu moet ik kijken voor het spelletje. Waar draait het ook alweer om, een van hen is de Lama of zo?

Frank
Haha, min of meer.

Peter
Het was tegelijkertijd het einde van allerlei theorieën.

Frank
Welke theorieën had jij over Jennifer?

Peter
Niet echt over Jennifer. Al was ze deze aflevering wel vreemd bezig: het juiste Boeddhabeeld zien en er geen foto van laten maken. En volhouden dat 4 km/u echt het maximale was voor die speedboot.

Frank
Ja, wat was dat nou weer? Ze ziet Tygo ervandoor gaan als Sebastian Vettel op het water.
Daar heeft de productie gewoon lopen klooien. Voor de spanning en zo. Of Jennifer zag versnelling 2, 3, 4 tot en met 32 niet.

Peter
Of ze durfde niet. Nee, verschillende afvaltheorieën bedoelde ik. Degene waar Aaf uiterlijk in aflevering 5 eruit zou gaan, omdat haar column vanaf dat moment weer actueel zou zijn geweest. Gaat niet op dus.
Een andere theorie was dat ze in dezelfde volgorde afvielen als vorig jaar, als je de twee groepfoto’s met elkaar vergelijkt. Dan zou het nu Susan geweest moeten zijn. Kan ook de prullenbak in.

De derde was dat steeds degene die naast Sofie zit tijdens de executie eruit vliegt. Oók vandaag niet het geval.

Frank
En waar haal je die theorie nou vandaan dan? Houd je dingen voor me achter? Wil je zo winnen?

Peter
Deze hoorde ik ook vandaag pas. Echt!

Frank
Nee, anders is het degene die Jan-Willem het meest verdenkt. Maar dat slaat eigenlijk nergens op. Er is geen peil te trekken op wat er in het hoofd van Jan-Willem omgaat. Die houdt keurig zijn spreekbeurtjes voor de camera.

Peter
Ja, terwijl nog steeds niemand hem verdenkt. Alsof hij niet meespeelt.

Frank
Die zit straks vrolijk in de finale, Mol of niet. Heeft ie weinig voor hoeven doen. En dan hebben we ook nog de man die veel en veel te graag de Mol zou wíllen zijn.

Peter
Tygo.

Frank
Inderdaad. Man, man, man, ik erger me kapot. Dan doet hij alsof hij een vaarbewijs heeft, maar wil hij ons weer expliciet laten weten dat hij liegt. Dan heeft hij het weer over zijn eigen Mollenstreken.
Maar die afleveringstitel, wat maak je daarvan deze keer? “Een heilige aanwijzing”.

Peter
Tijdens de eerste opdracht, met die beelden, stonden Aaf en Sofie bovenaan. Sofie pakte toen een muntje uit een bakje, en Aaf zei dat ze dat maar moest terugleggen, want “dat is heilig”. Misschien heeft het daarmee te maken. Maar sowieso met de Boeddha’s, zou ik zeggen.

Frank
Die hoorde ik ook. Maar ik vond er meer. Niet allemaal zelf, ook een beetje op mijn vaste forum. Komen ze:
Op een gegeven moment, als Art een praatje houdt voor een opdracht, staat Jan-Willem tussen een Boeddhabeeld dat zijn armen open heeft, er precies tussenin.

Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Dan zijn er nog de ‘twee vingers’. Er was een Boeddha met twee vingers en een Jezusbeeld met twee vingers even later in de uitzending. Susan was de enige die iets had met die twee vingers, want ze zocht naar dat Boeddhabeeld. Ze stak steeds haar vingers zelf zo op. Goed, ze had het beeld volgens mij niet voor het uitkiezen, maar toch.
En dan was er nog een overduidelijk bewerkt shot van een wolk, die symmetrisch was gemaakt. Was even in beeld. Geen flauw idee waar het op slaat, maar je zou het onder de afleveringstitel kunnen scharen.

Twitter avatar FennaRiethof Fenna Riethof Iemand die hier theorieën over heeft? @northesse ziet er een koptelefoon in. #widm (na kerkopdracht) http://t.co/AFsiFdR1sq

Peter
Ja, dat laatste viel mij ook op. Maar ik zie er ook niet echt iets in.

Frank
Ja, zet erbij, zoals zij, dat het op een koptelefoon lijkt en ik vind het op een koptelefoon lijken. Zet erbij dat het een koelkast is en ik weet er nog wel een koelkast van te maken.
Die koptelefoon zou dan naar Jan-Willem moeten wijzen, neem ik aan.

Peter
Als dj, bedoel je.

Frank
De koelkast naar geen idee wie.
Ja, precies.

Peter
Nog iets geinigs. Tijdens de opdracht waarbij ze naar de kerk moesten lopen, klonk plotseling (en heel even) dat deuntje dat je hoort als iemand afgevallen is. Je weet wel, tudutudum, tudutumtum, slowmotionbeelden, etc. Dat is volgens mij nooit eerder gedaan. En het was toen Jennifer in beeld was. Een vooraankondiging van haar exit?

Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Frank
Tudutudum is elk nummer ooit met wat verbeelding, maar ik geef hem je. Het is mij niet opgevallen, geinig inderdaad.
Ik vind deze groep trouwens soms zo enorm loom, Peter. Zoals tijdens die eerste opdracht. Lekker rustig aan. Oh, hoeveel tijd hebben we? Ach ja. Voor het geld doen ze het toch duidelijk niet. Ik schreeuwde het bijna uit toen ze de twee codes tijdens het botenspel goed hadden. Hé, jongens, geld! Geld!
De groep zit permanent in Jennifer-op-een-motorbootje-stand.

Peter
Misschien dat ze daarom die laatste opdracht voor ze verzonnen. “Laten we dan in vredesnaam maar iets verzinnen waarmee ze juist alles langzaam moeten doen.”

Frank
Maar weer niet té langzaam, want dat kostte ze dan weer enorm veel geld. Zoals gebeurde. Loopt de Mol heel goed te mollen, denk je, of loopt iedereen gewoon echt te klooien? Want soms denk ik dat er weinig gemol nodig is in deze groep.

Peter
Ik vermoed dat wat Art deed, toen nog als kandidaat, een trend geworden is: zelf veel ‘mollen’, omdat dat je helpt te winnen. Sofie, Tygo, vandaag zeker ook Jennifer: iedereen wil zichzelf verdacht maken. Dat helpt misschien, maar niet voor de portemonnee.

Frank
En wie zou er dan winnen?

Peter
Sofie bijvoorbeeld. Die krijgt dat wel voor elkaar met wat opzichtig gekloot steeds.

Frank
Ja, dat denk ik dus ook een beetje.
Ik wilde dit trouwens nog even delen:
http://www.wieisdemol.com/forum/index.php?topic=51209.msg1656298#msg1656298
Niet uit aflevering van vandaag, maar wel raar.

Peter
Ja, vreemd ja. Degene die het post, vraagt ook “Stel dat dit een hint is, wat is dan precies de hint?” Antwoord misschien: dat JW en Art hun telefoons uitwisselen.

Frank
Ja, dat is dan het meest logische.
Viel jou verder nog wat op? Ik zag weer een echte fotoklik - los van de kliks die waren versterkt bij de kandidaten toen ze foto’s maakten van de Boeddhabeelden. Ik weet alleen nog steeds niet wat we met die kliks zouden moeten.

Screenshot AVRO / Wie is de Mol

Peter
Nee, verder heb ik weinig goede hints opgepikt. Wel ergerde ik me aan Aaf: drie keer zeggen “Ik heb nul richtingsgevoel” en dan wel plotseling naar links willen.
Ik weiger daar trouwens een mol-actie in te zien. Volgens mij verdenk ik Aaf het minst van iedereen.

Frank
Ik erger me soms aan haar zalvende manier van praten. Ik zou elke keer als ze zou bellen tijdens een Molopdracht de telefoon ophangen. Of in de lach schieten, zoals Jennifer deed.

Peter
Als zij het toch is, zing ik een liedje voor de hele redactie. Je weet wel, die ene van tudutumtum.

Frank
‘We’re going to Ibiza’? Leuk.

Peter
Tijd voor test en executie. Wie is je Mol nu?

Frank
Ik verdenk Aaf ook niet. En Freek niet, die kan zijn emotie niet onderdrukken.
En Tygo niet, want die wil veel en veel te graag.
Susan, tja. Die lijkt ook al amper mee te doen aan dit programma. Dan doet ze weer superlief, dan zegt ze weer drie woorden, dan doet ze nog liever en zegt ze er weer twee.
Sofie is een heel goede kandidaat. Jan-Willem is mijn Mol.

Peter
Ik ga nu vol voor Jan-Willem. Het blijft bizar dat hij onder de kandidaten zo weinig verdacht wordt. Maar hij is het.

Frank
Klip en klaar dus. Alweer. Kan Jan-Willem niet even 10.000 euro vinden in dat spel? Zomaar? Even de schijn wegnemen.

Peter
Nou was hij vandaag natuurlijk wel degene die die twee codes van de speedboten correct opschreef en oplas, wat 2.500 euro opleverde. Maar dat kon hij ook moeilijk verknallen, Aaf had ze in z’n oor geschreeuwd alsof ze Gordon Ramsay was.

Frank
Toevallig ook dat ze volgende week in de toekomst moeten kijken, volgens de vooraankondiging. Gezien de twee weken pauze vanwege de Olympische Spelen die erna komen. Dit terzijde.

Peter
Goed. Tenzij een andere zender op precies hetzelfde tijdstip begint met een programma met Jennifer in een yogabroek, stel ik voor dat we elkaar hier volgende week weer treffen.

Frank
Tot dan.

Lees ook de terugblikken op aflevering één, twee, drie en vier.

    • Frank Huiskamp en Peter Zantingh