Wolkenkaart van een nabije bruine dwerg

Dit is de eerste weerkaart van een bruine dwerg, en wel van Luhman 16B op verschillende momenten van zijn bijna vijf uur durende dag. Een bruine dwerg is een zachtgloeiende gasbol die het midden houdt tussen een ster en een reuzenplaneet. De kaarten, gisteren beschreven in Nature, tonen lichtere en donkere gebieden, zoals ook te zien zijn op de gasplaneten Jupiter en Saturnus: donkere wolkencomplexen die het zicht benemen op de diepere, hetere en heldere waterstofatmosfeer. Deze wolkencomplexen bestaan ongeveer een dag. De bruine dwerg, Luhman 16B, is even groot als Jupiter en heeft een soortgenoot die er in 25 jaar omheen draait. Op 6,6 lichtjaar afstand zijn het de meest nabije bruine dwergen. De opnamen zijn gemaakt met de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili. In het heelal zijn misschien wel (veel) meer bruine dwergen dan gewone sterren. (NRC)