Anton Dautzenberg, Olivia Laing en een ode aan het brievenboek vandaag in NRC Boeken

Vandaag in NRC Boeken, de bijlage die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: een ode aan het brievenboek, Anton Dautzenberg en het boek over drinkende schrijvers van Olivia Laing.

‘Humor is van levensbelang’

In haar nieuwe roman richt Ljoedmila Oelitskaja een monument op voor de slachtoffers van het Sovjetbewind. ‘We hebben in Rusland geen zelfrespect. En wie zichzelf respecteert, respecteert ook de ander.’ Interview door Angela Dekker. Lees meer

U verdient een Nobelprijs voor het geduld

Hoe vaak verschijnt er nog een brievenboek? Een van de mooiste literaire genres verdwijnt stilletjes uit de winkel. Arjen Fortuin schrijft een open brief aan Constant van Wessem (1895-1954), van wie wel een briefwisseling is uitgegeven. Lees meer

Lezer, dit zijn uw eigen verzinsels

Uit zijn nieuwe, verwarrende verhalenbundel spreekt een heilig geloof in het schokeffect, al wordt dat door Dautzenberg niet altijd even effectief ingezet. Door Sebastiaan Kort. Lees meer

Zes schrijvers en hun drankkast

Er is weinig heroïsch’ aan ‘Het uitstapje naar Echo Spring’, Olivia Laings empathische boek over zes grote schrijvers die de fles niet schuwden. Alcoholisme is hier gewoon een ziekte. Door Rob van Essen. Lees meer

Er zit niets anders op: Europa moet doormodderen

De Europese verkiezingen naderen. Dat betekent nieuwe boeken in binnen- en buitenland. Over de grote macht van kanselier Merkel tot en met het geringe belang in Nederland van de ‘Eurobarometer’. Door Ronald Havenaar. Lees meer

Rubrieken

Column Arjen Fortuin: Entree - Uit de weg, wij stelen onze woorden terug
Iedereen Leest, door Toef Jaeger: Over het vallei-orgasme

    • Roderick Nieuwenhuis