Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

35 gemeenten tekenen ‘wietmanifest’ Joint Regulation

35 gemeenten hebben een manifest ondertekend dat ervoor pleit de teelt van softdrugs te reguleren. Vandaag wordt in Utrecht een ‘wiettop’ gehouden met burgemeesters en wethouders die pleiten voor de versoepeling van het drugsbeleid.

Een kassencomplex in Roelofarendsveen waar naar schatting 10.000 tot 15.000 wietplanten en 150.000 stekken werden gevonden.
Een kassencomplex in Roelofarendsveen waar naar schatting 10.000 tot 15.000 wietplanten en 150.000 stekken werden gevonden. Foto ANP / Valerie Kuypers

35 gemeenten hebben een manifest ondertekend dat ervoor pleit de teelt van softdrugs te reguleren. Dat meldt onze correspondent in Utrecht Enzo van Steenbergen:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen 35 gemeenten tekenen manifest ‘Joint Regulation.’ #wiettop

Vandaag werd in Utrecht een ‘wiettop’ gehouden met burgemeesters en wethouders die pleiten voor versoepeling van het drugsbeleid. Onderwerp van discussie was hoe dat beleid het best kan worden aangepast en hoe minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, die niets voor regulering voelt, daarvan te overtuigen is. De gemeenten maken zich namelijk zorgen over de gezondheid van cannabisgebruikers, de veiligheid in de wijken en georganiseerde criminaliteit als gevolg van illegale kwekerijen.

Paul Depla (burgemeester Heerlen), Victor Eberhardt (wethouder Utrecht) en Rob van Gijzel (burgemeester Eindhoven) hebben daartoe een ‘wietmanifest’ opgesteld dat aan de minister wordt aangeboden, en vandaag aan het einde van de top dus werd ondertekend. Onder meer Utrecht, Groningen, Amsterdam en Rotterdam deden dat (de hele lijst ondertekenaars staat hier).

In het manifest staat dat wietteeltregulering de oplossing is voor de gesignaleerde problemen. Dat gebeurt nu al in landen zoals de Verenigde Staten en Uruguay. Maar Opstelten liet via de NOS opnieuw weten niets te zien in het manifest. Daar “moeten de burgemeesters mee leren leven”:

Update 16:13:

Opstelten heeft toegezegd dat hij het land in trekt om te praten met de burgemeesters die het wietmanifest hebben ondertekend.

De ondertekenaars houden hoop. Zo zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op de bijeenkomst dat maar twee zetels ontbreken voor een Kamermeerderheid voor regulering. De verdeling is volgens Van Steenbergen als volgt:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Verdeling 2e Kamer. Vóór drugsbeleid Opstelten: PVV, CDA, VVD, CU, SGP (76 zetels). Tegen: PvdA, GL, SP, D66, 50plus, PvdD (73). Bontes (?).

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein was ook bij de bijeenkomst aanwezig, en pleitte voor regulering:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Bolkestein, groot voorstander regulering/legalisering wiet, is net binnen gekomen bij #wiettop Utrecht. Weer signaal richting Opstelten.
Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Bolkestein tekent als eerste manifest voor regulering wietteelt. #wiettop

Sommige gemeenten zijn niet bij de top aanwezig. Ze hebben weinig hoop dat regulering helpt, of dat Opstelten bereid is iets aan het drugsbeleid te veranderen:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen #Wiettop of niet: Opstelten zal beleid niet veranderen. Sommige burgemeesters zijn er daarom niet. Van Aartsen (DHaag): ,,Heeft 0,0 zin.”
Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Discussie over nut #wiettop. Opstelten: regulering. Ca. 30 burgemeesters: hopen 2e Kamer te overtuigen. Ook veel gemeenten steunen minister.

Nrc.nl beantwoordde vandaag drie vragen over de wiettop van vandaag. Lees dat stuk hier terug.