Zijlstra: voor iedere bewindspersoon moeilijk uit te voeren taak

Staatssecretaris Frans Weekers is samen met fractieleider Halbe Zijlstra onderweg naar het ministerie van Algemene Zaken, nadat Weekers in de Tweede Kamer bekend heeft gemaakt dat hij opstapt. Foto ANP / Martijn Beekman

Met het opstappen van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zijn de problemen met toeslagen nog niet opgelost. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zojuist op Radio 1.

“Voor iedere bewindspersoon zou dit een moeilijk uit te voeren taak zijn geweest.”

Het grootste probleem is volgens Zijlstra dat een systeem is opgetuigd met een ‘enorme hoeveelheid toeslagen’. Zijlstra wees erop dat negentig procent van de Nederlanders een vorm van overheidsfinanciering krijgt.

“De staatssecretaris heeft zijn best gedaan om dat recht te trekken, we moeten constateren dat hem dat niet is gelukt. We zullen nu naar de toekomst moeten kijken.”

‘Systeem toeslagen in hopeloos’

Doordat het duidelijk was dat Weekers zichzelf in de nesten heeft gewerkt, blijven de gevolgen voor de coalitie waarschijnlijk beperkt. Politiek redacteur Tom-Jan Meeus:

“Bewindslieden die vertrekken zijn natuurlijk nooit goed voor een coalitie en zeker niet voor de verliezende partij: in dit geval de VVD. Maar in deze specifieke situatie is heel duidelijk dat Weekers het aan zichzelf heeft te wijten. Hij hoefde niet per se weg, maar in het debat verspeelde hij zijn kansen. Daardoor kunnen de gevolgen voor de coalitie kunnen beperkt blijven.

Maar bij de Bulgaarse toeslagenfraude werd hij verweten dat hij niet streng genoeg. Gisteren werd hij afgerekend op het feit dat hij juist te streng is geweest, waardoor mensen hun toeslag juist niet kregen. Dat geeft aan hoe hopeloos het hele systeem is. Deze man heeft er niet veel van gemaakt, maar het hele systeem valt moeilijk te managen en een opvolger krijgt te maken met dezelfde problemen.”

    • Lex Boon