Zieke Oekraïense president Janoekovitsj geeft fouten toe

De protesten in Kiev gaan ondanks de ijzige koude onverminderd door. Foto AFP / Sergei Supinsky

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft vanmiddag een verklaring gepubliceerd waarin hij toegeeft dat de overheid fouten heeft gemaakt bij de aanpak van de protesten in Oekraïne. Hij zegt dat hij zich zorgen maakt over het welzijn van zijn demonstrerende landgenoten. Zij worden door “onverantwoordelijke politici” betrokken bij het conflict, vindt hij.

“Oppositie verantwoordelijk voor escalatie”

De afgelopen weken zijn in Kiev verschillende doden gevallen bij de demonstraties op het Onafhankelijkheidsplein en elders in de hoofdstad. Janoekovitsj- die zich vanochtend ziek meldde wegens koorts en ademhalingsproblemen - zei dat de oppositie verantwoordelijk is voor de escalatie van de protesten die in november vreedzaam waren begonnen. De oppositie is volgens de president meer bezig met haar eigen populariteit dan met het welzijn en de veiligheid van het volk.

“Ieder van ons vraagt zich af: waartoe dient dit lijden van mensen? Waarom roepen politici niet op tot vrede en wederzijds begrip, en spelen zij met hun roekeloze en onverantwoordelijke verklaringen in op de emoties van de bevolking?”

Regering deed concessies

Janoekovitsj vindt dat het nu aan de politici van de oppositie is om concessies te doen. “De regering heeft aan al haar verplichtingen voldaan.” De president verwijst onder meer naar de goedkeuring gisteren van een amnestiewet voor opgepakte demonstranten.

Maandag werden ook de deze maand ingevoerde strenge ordewetten ingetrokken. Een dag later maakte premier Nikolaj Azarov bekend af te treden.

Oppositie weigerde regeringszetels

Janoekovitsj had zaterdag in onderhandelingen met oppositieleiders de premierstoel ter beschikking gesteld aan oppositieleider Arsenij Jatsenjoek. Die weigerde dat aanbod. Ook oppositieleider Vitaly Klitsjko wees een aanbod om plaats te nemen in de regering af.

Aanleiding voor de al maanden durende demonstraties in Kiev was het besluit van Janoekovitsj om geen samenwerkingsverdrag met Europa te tekenen, en wel toenadering te zoeken tot Rusland. Het protest zwol halverwege deze maand weer aan nadat het parlement wetten aannam om protesten gemakkelijker de kop in te drukken. Inmiddels wordt er niet alleen in Kiev geprotesteerd, maar in vrijwel heel het land. Die protesten gaan er grimmig aan toe.

De pro-Europese demonstranten hebben meerdere gebouwen in hoofdstad Kiev en elders in Oekraïne bezet. Ze gebruiken deze als basis en als slaapplek en zoeken er bescherming tegen de kou.

    • Laura Klompenhouwer