Ze kregen het melkpoeder niet mee

Mevrouw Groenendijk-Sikhiao werd slachtoffer van de oplettendheid van Etos-personeel, betoogde de franchisenemer van de Etos-vestiging in Barendrecht vanmorgen. Zijn personeel had de opdracht gekregen om geen babymelkpoeder te verkopen aan mensen die het mogelijk zouden verhandelen. Het had volgens hem niet te maken met haar Aziatisch uiterlijk.

Het College voor de Rechten van de Mens behandelde vanmorgen de zaak van twee vrouwen met Aziatisch uiterlijk die geen babymelkpoeder konden kopen. De vraag is of dat vanwege hun afkomst was. Het is verboden om de verkoop van een product aan iemand te weigeren vanwege zijn of haar uiterlijk. Maatregelen die supermarkten nemen om schaarste tegen te gaan, moeten voor iedereen gelden ongeacht de afkomst.

De eerste zaak ging over Mevrouw Groenendijk-Sikhiao. Zij kreeg op 13 juni vorig jaar in Barendrecht geen Nutrilon mee dat ze wilde kopen voor haar zoontje. „Ik mag u het pak niet meegeven”, zei de kassamedewerker.

De franchise-nemer van de Etos vertelde vanmorgen dat in zijn winkel vijf tot tien keer per dag melkpoeder aan klanten wordt geweigerd. Doet hij dat niet, dan is zijn volledige voorraad in twee dagen op. ‘Gewone’ klanten mogen maximaal twee pakken per persoon kopen. Dat staat ook op een briefje in zijn winkel.

Mevrouw Groenendijk voelde zich in de winkel ernstig geschoffeerd. Zij en haar man waren vanmorgen beiden geëmotioneerd. Ze willen voorkomen dat zoiets nog een keer voorkomt, voor haarzelf en voor anderen.

Antidiscriminatiebureaus hebben sinds april vorig jaar zeventien klachten of meldingen gekregen van klanten met een Aziatisch uiterlijk die geen babymelkpoeder konden kopen. Dat blijkt uit een landelijke inventarisatie van antidiscriminatiebureau Radar in Zuid-Holland en Brabant.

De klachten komen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en verschillende kleinere plaatsen. De incidenten vonden plaats in drogisterijen als Etos en Kruidvat, maar ook in diverse supermarkten kregen Aziatisch uitziende klanten de melkpoeder niet mee.

In vijf gevallen werd excuses aangeboden aan de melder. Niet in alle gevallen is de melding ook doorgegeven aan de winkel.

Er is al lange tijd een tekort aan babymelk van de Nutrilon (van Nutricia, onderdeel van Danone) en Friso (van FrieslandCampina). De pakken melkpoeder worden opgekocht voor export naar China, of gehamsterd door ouders die bang zijn dat er geen melkpoeder meer te krijgen is. Chinese ouders geven hun baby’s graag Nederlands melkpoeder, omdat ze de Chinese producten niet meer vertrouwen na het melamine-schandaal in 2008. Zeker zes baby’s stierven en 300.000 baby’s en peuters werden opgenomen met ernstige nierklachten, omdat ze melk dronken die was aangelengd met melamine.

    • Sheila Kamerman
    • Elsje Jorritsma