Wachten tot de sneeuwstorm weer voorbij is

Foto Reuters/Tami Chappell

Even schuilen tegen de sneeuw, hier in een supermarkt in de Amerikaanse stad Atlanta, in de zuidoostelijke staat Georgia. Even weg uit de ijskoude winterstorm en opwarmen in de winkelpaden, tussen blikjes bonen en flessen wijn.

Sneeuwval heeft in het zuiden van de Verenigde Staten gisteren flinke schade aangericht. Van Georgia tot Texas gleden in totaal honderden auto’s van de weg af of botsten op elkaar. Het winterweer kostte aan zeker zes mensen het leven.

De gouverneurs van zes staten riepen de noodtoestand uit. Veel Amerikanen kwamen vast te zitten op hun werk, op school of in urenlange files. Op sommige plaatsen viel een kleine tien centimeter sneeuw. In het noorden van de VS zou dit nauwelijks problemen veroorzaken, maar de zuidelijke staten zijn niet bekend met zulke hevige sneeuwval. Er zijn daar weinig sneeuwploegen en zoutvoorraden beschikbaar, veel reddingspogingen verliepen daardoor moeizaam.

In Atlanta moest een vrouw die in een file was gestrand met hulp van een politieofficier langs de snelweg bevallen van haar dochter. De bevalling verliep zonder problemen.