Volbloed emotie

Gaan // Concert Tour Maaike Ouboter Ouboters tour is uitverkocht,er zijn wel kaarten voor Ogterop Unplugged (€ 24,-, 7 februari) waar ze ook optreedt: schouwburgogterop.nl 3 Maaike Ouboter

Een akoestische gitaar, twee begeleiders op cello en gitaar, een stem die moeiteloos de kerk vulde met volbloed emotie – meer had zangeres Maaike Ouboter niet nodig om het publiek, zondagavond in de Vondelkerk in Amsterdam, stil en bewogen te krijgen.

Ouboter (22) werd bekend door de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Haar liedje Dat ik je mis, over de dood van haar ouders, raakte veel harten en was het best bekeken YouTube-fragment van afgelopen jaar. Ouboter was prompt een idool. En dat maakt ze nu, nog voordat er een cd is verschenen, waar met een eigen, al geheel uitverkochte tournee.

Tijdens het tweede optreden in die reeks was Ouboter ontspannen en op haar gemak. Dat is haar specialiteit: bij Ouboter lijkt alles wat stekelig of moeilijk is, ineens zacht en afgerond. Zo brengt ze ook haar teksten. Die zitten soms schonkig in elkaar, met veel herhaling en te veel woorden in één zin, maar worden dankzij Ouboters gedecideerde dictie toch toegankelijk.

Haar melodieën zijn wisselend, met verrassende wendingen, soms wat vlak. De begeleiding was steeds fraai en inventief, met akoestisch getokkel op gitaren. Maar het draait bij Ouboter om de teksten, en die zijn raak – al is de nadruk op verliefdheid overdadig.

Mooie uitschieter was Maarten, haar ode aan de inmiddels overleden zanger Maarten van Rozendaal. Unverfroren en grandioos vertolkte ze de bewondering voor zijn rauwe leven terwijl de muzikanten haar in opgestuwde klanken omhulden.

    • Hester Carvalho