Dit is een artikel uit het NRC-archief

Drugs

Veel meer drugsafval gevonden - hoge kosten voor grondeigenaren

Inval bij een drugslab in Hoensbroek, twee weken geleden. Volgens de politie neemt het aantal dumpingen en ontmantelingen van drugslabs snel toe.
Inval bij een drugslab in Hoensbroek, twee weken geleden. Volgens de politie neemt het aantal dumpingen en ontmantelingen van drugslabs snel toe. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het aantal vondsten van drugsafval neemt sterk toe. In januari zijn 26 dumpingen van grondstoffen voor synthetische drugs aangetroffen. Vorig jaar was er al een verdubbeling tot 150. Dit blijkt uit door de landelijke politie verstrekte cijfers. Brabant gaat aan kop.

Ook worden steeds meer laboratoria voor synthetische drugs, zoals speed, gevonden. In 2012 werden 29 illegale drugslabs aangetroffen, in 2013 waren dat er 44.

Veel kosten voor natuurclubs

Of het aantal laboratoria in Nederland daadwerkelijk groeit of dat er alleen meer worden gevonden, is volgens de politie nog niet te zeggen.

“Maar als je ziet dat er een toename is van dumpingen en ontmantelingen van laboratoria en van het in beslag nemen van grondstoffen, dan lijkt de productie inderdaad te stijgen.”

aldus Neeltje Geldermans, landelijk officier van justitie voor synthetische drugs.

Veruit het meeste afval wordt aangetroffen in Brabant en, in mindere mate, in Limburg. Grondeigenaren maken hoge kosten om het gevaarlijke afval op te ruimen, variërend van enkele duizenden euro’s tot zestigduizend euro per dumping. Staatsbosbeheer is jaarlijks ruim een half miljoen euro kwijt aan het opruimen van afval, Natuurmonumenten anderhalve ton.

Minder opsporingsambtenaren in natuur

Terreinbeheerders willen dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en de Tweede Kamer de opsporing van drugslaboratoria en het toezicht in natuurgebieden versterkt. Het aantal bijzondere opsporingsambtenaren in de natuur is de afgelopen jaren gedaald van achthonderd naar vijfhonderd.

Als oorzaak voor het stijgende aantal dumpingen noemt justitie een extra productieproces bij de vervaardiging van amfetamine. Sinds de aanvoer van de grondstof BMK is gestokt, maken criminelen deze stof zelf aan via de grondstof apaan. Volgens landelijk officier Geldermans geeft dat meer afval.

Lees vandaag meer in NRC Handelsblad: ‘Bosweg op, laadbak open, dumpen maar’