Amsterdam boos om nep-tv over zwendelstad

Amsterdam dreigt tv-zender National Geographic te vervolgen. In de tv-reeks Scam City (zwendelstad) zond de zender een aflevering uit over Amsterdam. Daarin vertelden criminelen voor de camera hoe zij te werk gingen en waren enkele misdaden te zien.

Zo leek het tenminste. Burgemeester Van der Laan zei gisteren dat het om scam television ging, nep-tv dus. Volgens hem heeft de politie aangetoond dat vier van de vijf boeven in beeld, onder wie een zakkenroller, een gewelddadige alcoholist en een nepagent, door de zender zijn betaald voor hun inzet.

Presentator Conor Woodman, die in de aflevering in Amsterdam zelf meteen zijn portemonnee kwijtraakt, een paar keer wordt overvallen en zijn pinpas in een door skimmers geprepareerde automaat steekt, twittert: „O come on Mr Mayor! Convicted criminals we caught on camera in Amsterdam say they were only ‘acting’. You believe that?!!

Toch is de zender inmiddels opgehouden met herhalingen van deze aflevering en ook op de site is die niet meer terug te zien. „Amsterdam laat zich dit niet zeggen”, zei Van der Laan. Hij heeft National Geographic gesommeerd te rectificeren. De zender laat weten „verbaasd” te zijn „dat we via de media moeten vernemen dat de burgemeester een rectificatie van ons eist.”