‘VS doelwit van Al-Qaeda Syrië’

De Syrische afdeling van Al-Qaeda, Jabhat al-Nusra, wil aanslagen op doelen in Amerika plegen. De groep traint steeds meer buitenlandse strijders uit Europa, het Midden-Oosten en de VS. Dat heeft James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gisteren gezegd in de Senaat. Clapper: „Syrië is een magneet geworden voor extremisten.” Hij zei dat circa 26.000 strijders in Syrië kunnen worden aangemerkt als ‘extremisten’, van wie 7.000 buitenlanders uit zo’n 50 landen. We hebben trainingskampen in Syrië gelokaliseerd, zei Clapper, „waar mensen getraind worden om terug naar hun land te gaan en aanslagen te plegen”. Clapper ging niet in op het vermogen van Jabhat al-Nusra om aanslagen in de VS te plegen. De groep heeft er tot nu toe geen blijk van gegeven aspiraties hiertoe te hebben. Amerikaanse inlichtingendiensten schatten het aantal rebellen die tegen het regime vechten tussen 75.000 en 110.000. Een medewerker van de Israëlische inlichtingendienst schatte het aantal extremisten op 30.000. (AP, BBC)