Syrië worstelt met deadline chemische wapens

Een Noorse vloot schepen beschermt de Deense en Noorse vrachtschepen Taiko en Ark Futura in Latakia.
Een Noorse vloot schepen beschermt de Deense en Noorse vrachtschepen Taiko en Ark Futura in Latakia. Foto Reuters / Lars Magne Hovtun / Norwegian Armed Forces

De Syrische regering werkt niet snel genoeg om alle gevaarlijkste chemische wapens uit het land te krijgen. Dat hebben de Amerikanen vandaag verklaard tegenover de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), meldt persbureau Reuters. Een deadline om alle chemische materialen over te dragen aan de internationale gemeenschap zodat deze kunnen worden vernietigd, wordt naar alle waarschijnlijk niet gehaald. Slechts vier procent van de dodelijkste chemicaliën is tot nu toe verwijderd.

Syrië zegt dat het transport van de wapens is vertraagd, omdat er zorgen waren over de veiligheidssituatie omtrent het vervoer. Het regime van Bashar al-Assad wil meer materieel, zoals pantsering voor containers met chemisch materiaal en spullen om explosieven te kunnen detecteren. De VS moeten daar echter niets van weten.

Vergeet de militaire optie niet, waarschuwen VS

“Deze verzoeken leiden nergens toe, en getuigen van een onderhandelingsmentaliteit, in plaats van een bezorgdheid voor veiligheid”, aldus de Amerikaanse verklaring. Ook werd nog even benadrukt dat hoewel een diplomatieke oplossing de voorkeur geniet, de militaire optie nog niet van tafel is.

De chemische wapens in Syrië worden in de haven van Latakia opgehaald door Deense en Noorse vrachtschepen. De vrachtvaarders worden beschermd door een Russische en een Chinese oorlogsbodem.

Het is overigens niet de eerste keer dat Syrië een deadline van de OPCW mist. Eerder lukte het Assad niet om voor de deadline van 31 december afstand te doen van de gevaarlijkste chemische stoffen waar het land over beschikt. De deadlines werden vastgelegd in een plan dat Syrië half november overeenkwam met de OPCW. Een aantal fasen uit dit, toen nog als ‘definitief’ aangekondigde plan:

  • De dodelijkste chemische stoffen die kunnen worden gebruikt in wapens moeten tegen 31 december weg zijn uit Syrië.
  • Alle in het plan overeengekomen chemische stoffen en uitgangsstoffen moeten voor 5 februari worden verwijderd.
  • Tussen 15 december en 15 maart worden alle faciliteiten voor wapenproductie in Syrië vernietigd.
  • Wat betreft activiteiten buiten Syrië,moeten de chemische stoffen die de grootste prioriteit krijgen voor 31 maart worden vernietigd.
  • Alle andere chemische materialen moeten tegen 30 juni onschadelijk zijn gemaakt.

Meer weten? Lees hier het antwoord op de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.