Steeds meer straatroof, en de daders worden jonger

foto ANP

Amsterdam is het afgelopen jaar over het geheel genomen veiliger geworden, maar er zijn enkele zorgwekkende ontwikkelingen in de tegenovergestelde richting. Zo vatte burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gisteren de jaarcijfers van de plaatselijk driehoek – burgemeester, politie en openbaar ministerie – samen.

Meer straatroof en zakkenrollen

Op de meeste criminele terreinen zet de dalende trend van de afgelopen jaren door, zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Behalve bij straatroof en vooral zakkenrollen – wat in 2013 „explosief” steeg, naar 11.000 gevallen. Volgens Aalbersberg is die stijging „volledig te wijten” aan het aantal diefstallen van smartphones. Bij straatroof gaat het in de helft van de gevallen om smartphones als buit.

De politie ziet een sterke verjonging van de daders (en de slachtoffers) van straatroof. Volgens Aalbersberg zijn er wijken in de stad waar 60 procent van de straatroof wordt gepleegd door kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar. Hij noemde West en Noord. Burgemeester Van der Laan maakt zich zorgen om het aantal overvallen. Dat was de afgelopen jaren spectaculair gedaald door een gerichte aanpak, maar het afgelopen jaar is het aantal voor het eerst stabiel gebleven.

Containers voor asogezinnen

Amsterdam gaat op zeven à acht plaatsen containers neerzetten voor asociale gezinnen. Deze mensen, die in hun eigen buurt voor veel overlast zorgen en de buren treiteren, moeten hier gedwongen heen verhuizen. Het gaat telkens om maximaal drie containers. Niet meer, zei Van der Laan, want „we willen geen afglijdende gemeenschap in de stad”. Op die plaatsen mogen geen kinderen wonen en „ramptoerisme” moet worden voorkomen. Op dit moment heeft de stad dertig dossiers in de ‘treiteraanpak’. Sommigen kunnen verhuizen naar een andere buurt, anderen gaan de stad uit, en voor de ergsten wordt vast „een voorraadje containers neergezet”.

Aanpak inbraak niet vol te houden

De ‘traditionele’ piek aan inbraken in november, december en januari was de afgelopen maanden minder hoog dan het recordjaar 2012/13: iets meer dan 700 nu tegenover iets minder dan 1.000 een jaar eerder. Dat heeft alles te maken met een massale inzet van ‘middelen’, zei commissaris Aalbersberg. Verloven werden ingetrokken, aan vuurwerk en verkeersovertredingen besteedde de politie minder aandacht en de hulp van het leger werd ingeroepen. Die inzet is volgens Aalbersberg „niet vol te houden”. Defensie leverde twintig „onopvallende” mensen die twee keer vier dagen in Amsterdam-Noord beruchte plekken hadden geobserveerd. Zonder veel resultaat, zei de politiechef: ze hadden iemand op een schuurtje zien klimmen en iemand met een zak uit de struiken zien komen. Er is dankzij hen één aanhouding verricht.

‘Psycholance’ voor verwarden

De politie moet steeds vaker psychisch verwarde mensen van straat plukken en ze naar een noodopvang brengen. In 2012 waren dat nog 1.686 mensen, vorig jaar waren het er al 1.819. Wij vervoeren ze met handboeien om in een arrestantenwagen, zei Aalbersberg, en dat is niet de bedoeling. Dit voorjaar gaat in Amsterdam voor deze categorie een ‘psycholance’ rijden, een ambulance voor psychiatrische noodgevallen.