Shell kondigt ‘scherpe keuzes’ aan na winstval

De winst van Shell is vorig jaar met bijna 40 procent gedaald. Bij de presentatie vanmorgen van de jaarcijfers kondigde de Brits-Nederlandse oliemaatschappij ook aan dit jaar te stoppen met de omstreden proefboringen en het zoeken naar olie en gas bij Alaska.

„Ons resultaat was in 2013 niet wat ik van een bedrijf als Shell verwacht”, waarschuwde de nieuwe topman van Shell, Ben van Beurden twee weken geleden. Dat was zijn eerste publieke verklaring sinds hij op 1 januari de leiding van de Brits-Nederlandse multinational overnam van Peter Voser.

Vanmorgen bleek dat de omzet van Shell vorig jaar met 3 procent naar 451 miljard dollar is gedaald, en de winst met 39 procent naar 17 miljard dollar. Volgens Van Beurden had Shell last van een „afremmend momentum”. „We moeten onze financiële resultaten verbeteren, met betere rendementen op investeringen”, zei de topman in een toelichting op de jaarcijfers. Naast verbetering van de rendementen en interne reorganisaties, gaat Shell „scherpe keuzes” maken in zijn projecten, aldus Van Beurden.

Verliezen in de Verenigde Staten met schaliegas, aanhoudende problemen in Nigeria, druk op de raffinagemarges, en lagere productie door veel onderhoud drukken de resultaten meer dan de leiding had gedacht.

Toch steeg op de Amsterdamse beurs de koers van het aandeel met ruim 2 procent. Dit komt onder meer doordat Shell het dividend verhoogt met 4 procent. „Sinds de Tweede Wereldoorlog is het dividend alleen maar verhoogd”, zegt analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen. De koers van het aandeel is volgens hem „relatief laag”, omdat er de afgelopen jaren relatief veel in onrendabele projecten is geïnvesteerd.

De analist doelt onder meer op het boorprogramma in Alaska. Het Poolavontuur heeft Shell 5 miljard dollar gekost, zonder ook maar één druppel olie op te leveren. Olieboringen in Alaska zullen dit jaar nog niet plaatsvinden, zegt Van Beurden, nadat het concern vorige week een juridische tegenslag kreeg. Een Amerikaanse rechtbank stelde toen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 ten onrechte toestemming had gegeven voor proefboringen in de wateren rond Alaska.

Shell gaat het tempo verhogen waarin het onderdelen verkoopt. De oliemaatschappij doet dit om de kasstroom te vergroten. Shell wil efficiënter werken en met kapitaal omgaan. Om die reden gaat het concern versneld verder met het afstoten en verkopen van actviteiten. Zowel upstream (exploratie en productie) als downstream (raffinage en verkoop) zal de komende twee jaar voor circa 15 miljard dollar aan activiteiten verkocht worden.

De olie- en gasproductie is in het vierde kwartaal met 5 procent gedaald naar 3,3 miljoen vaten per dag, onder meer door de problemen in Nigeria en onderhoud aan installaties. In Nigeria, waar naar schatting 10 procent van de productie van Shell vandaan komt, namen de problemen toe. Dagelijks verdwijnen er vele tienduizenden vaten olie door sabotage en diefstal.

„Door zaken als de verergerde veiligheidsproblemen in Nigeria en vertragingen in andere grote olieprojecten is ons vooruitzicht veranderd”, zei Van Beurden. „De olieprijs blijft hoog, maar de aardgasprijs in Noord-Amerika blijft laag.” Volgens Van Beurden zal Shell in de VS moeten ingrijpen om de winst te verbeteren.

Afgelopen zomer moest Shell ruim 2 miljard dollar afboeken op de zoektocht naar ‘onconventionele bronnen’ – schaliegas en -olie – in Noord-Amerika. Met een investering van 24 miljard dollar had Shell willen profiteren van de Amerikaanse schalierevolutie.