Berga kampioen op natuurijs

Ingmar Berga gaat als eerste over de finish op de Weissensee. Foto ANP

Ingmar Berga is gisteren Nederlands kampioen op natuurijs geworden. De 29-jarige Drent bleef in de eindspurt op de Oostenrijkse Weissensee Peter van de Pol en Sam Boon voor. Berga zat vanaf het begin mee in de kopgroep in de wedstrijd over honderd kilometer. Al na tien kilometer had zich een groep van tien schaatsers losgemaakt uit het peloton, onder wie Berga en Boon. Titelverdediger Jorrit Bergsma deed niet mee. Hij komt vanaf volgende week bij de Olympische Spelen in Sotsji in actie op de 5.000 en 10.000 meter en mogelijk ook tijdens de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen won Mariska Huisman de wedstrijd. De 30-jarige marathonschaatsster was de sterkste van een kopgroep van zeven. Ze versloeg in de sprint Carla Ketellapper-Zielman en Foske Tamar van der Wal.Huisman, de zus van de onlangs overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman, gold vooraf als een van de favorieten voor de eindzege. De Noord-Hollandse won vorig jaar ook al op de Weissensee. (Novum)