Samen spelen, net als vroeger

Spelen // Games Nidhogg Messhof € 13,99, voor Windows 5

Door de opkomst van online games kwam het met z’n allen op één scherm spelen in de verdrukking, maar kleine spelontwikkelaars omarmen de ouderwetse benadering nu weer. Twee zwaardvechtgames die helemaal ‘local multiplayer’ zijn: Nidhogg en Samurai Gunn. En garde!

Nidhogg lijkt op rugby: je moet het einde van het level bereiken, maar wordt gefrustreerd door je tegenstander, die de tegenovergestelde kant op wil. Schakel je hem of haar uit, dan kun je vooruit rennen, maar weldra komt de ander weer tot leven en begint er een nieuw zwaardgevecht. Met slechts twee knoppen (en de pijltjestoetsen of joystick) kun je steken, pareren, dropkicks uitdelen en meer valse trucs uithalen. De quasi-Commodore 64-look is niet alleen erg mooi; je kunt bovendien bijna altijd zien waarom je een duel wint of verliest, en daar lering uit trekken. Een spannende mix van snelle, tactische zwaardgevechten en zwarte slapstickcomedy voor twee spelers.

Samurai Gunn Teknopants, Maxistentialism € 13,99, voor Windows 3

Samurai Gunn bewandelt het pad van chaotische matpartijen met maximaal vier spelers. Iedereen heeft een beperkt aantal levens, een zwaard en een pistool met drie kogels. De actie is vloeiend, bloederig en vaak hilarisch, maar je moet wel minimaal met z’n drieën zijn voordat het echt leuk wordt. De meeste velden zijn te groot voor twee spelers en in je eentje, tegen de computer, is er weinig lol te beleven. Dit is het game-equivalent van een mooie knoflookpers: cool design, vakkundig gemaakt, maar té specifiek om zonder meer aan te raden.

    • Stefan Keerssemeeckers