Rutte: Weekers is niet onder druk gezet

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Foto ANP / Jerry Lampen

Premier Mark Rutte heeft geen druk uitgeoefend op staatssecretaris van Financiën Frans Weekers om op te stappen. “Het is zijn eigen besluit geweest”, zei Rutte vandaag tijdens een persconferentie op het Catshuis.

“Ik ben nog steeds van mening dat Frans Weekers heel goed in staat zou zijn geweest om de problemen bij de Belastingdienst aan te pakken. Hij had ook mijn volle ondersteuning daarvoor.”

De premier zei verder dat hij het besluit van Weekers ‘betreurt’, maar dat hij de conclusie van zijn partijgenoot respecteert.

Rutte wilde niet ingaan op de manier waarop Weekers woensdagavond het debat voerde, meldt persbureau Novum.

“Het gaat in de politiek niet alleen om debatten, maar ook over maatregelen nemen en problemen oplossen. Mijn opvatting is dat Weekers dat had gekund. Hij was een heel goede collega die verschrikkelijk hard heeft gewerkt. Hij heeft voor de VVD, voor de Belastingdienst en voor het land goede dingen gedaan.”

Rutte verwacht begin volgende week een nieuwe staatssecretaris bekend te kunnen maken.

Weekers trad gisterenavond af tijdens een debat over problemen met toeslagen bij de Belastingdienst. Hij was tot de conclusie gekomen dat hij over onvoldoende draagvlak beschikte in de Tweede Kamer om zijn functie nog langer te kunnen uitvoeren. Premier Rutte bedankte hij de politicus voor zijn ‘grote inzet’ de afgelopen jaren.

“Oppositie vergroot greep op Rutte II”. Lees in dit stuk van NRC Handelsblad meer over de gevolgen van het aftreden van Weekers.

    • Laura Klompenhouwer