Poëzieweek opent met opmerkelijk poëziedebuut wijlen Thomas Blondeau. Wat biedt de week ons verder?

Thomas Blondeau. Foto Jef Boes / De Bezige Bij

De tweede editie van de Poëzieweek opent vandaag met Gedichtendag én een opmerkelijke gebeurtenis: het poëziedebuut van wijlen Thomas Blondeau. nrc.next publiceert voor de gelegenheid een gedicht dat de bundel net niet haalde.

Daarvoor werd het gedicht net te laat gevonden, schrijft nrc.next-redacteur Thomas de Veen deze ochtend. Het gedicht werd half januari door de moeder van Blondeau, die op 19 oktober 2013 onverwachts op 35-jarige leeftijd overleed, tussen de papieren van de schrijver aangetroffen. Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen, het postume poëziedebuut van Blondeau, was toen net af.

De bundel werd samengesteld door vrienden van Blondeau: schrijver en columnist Christaan Weijts en dichteres Ellen Deckwitz. Tegen De Veen zegt Deckwitz dat Blondeau, vooral bekend als prozaschrijver, soms ‘laatdunkend’ kon doen over zijn poëzie. Ten onrechte, vindt Deckwitz:

“De snelheid waarmee hij kon dichten was bizar, zeker als je weet hoe lang hij schaafde aan zijn proza. Ik ken dat: mensen die bijvoorbeeld fantastisch kunnen zingen maar er nauwelijks moeite voor hoeven doen, raken erop uitgekeken.”

Lees het hele artikel van Thomas de Veen en het niet in Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen gepubliceerde gedicht van Blondeau vandaag in nrc.next. In de ochtendkrant kunt u direct uw poëziekennis testen in een quiz.

K. Schippers vraagt de lezer zich als kind te verwonderen

Er is ook genoeg reden om de komende dagen Buiten beeld te lezen, het Poëzieweekgeschenk van dichter K. Schippers. Het thema van de Poëzieweek is ‘Verwondering’. Logisch om dichter K. Schippers te kiezen als auteur van het poëzieweekgeschenk, schrijft criticus Arie van den Berg in nrc.next. ‘Schippers is bij uitstek de dichter van verwondering over het alledaagse.’

In het poëzieweekgeschenk staan volgens Van den Berg ‘verrassende gedichten’ waarin Schippers wil verduidelijken op hoe dingen ‘niet alleen onze blik, maar ook het ogenblik bepalen.’ Schippers’ kracht is volgens Van den Berg zijn onbevooroordeelde blik:

“Hij kijkt zoals een kind dat alles voor het eerst onder ogen krijgt. En dat advies geeft hij ook aan zijn lezers. Zie van deze letters, maant hij in Zwart, heel even alleen maar het zwart. ‘Bekijk ze/ als een vijfjarig kind/ dat nog nooit/ iets heeft gelezen’. Voor wie dit recept ter harte neemt is Buiten beeld een verrijkend cadeau.”

BN’ers dragen voor

De officiële opening van de tweede Poëzieweek vond gisteravond plaats, met de toekenning van de VSB Poëzieprijs, de belangrijkste Nederlandse poëzieprijs, aan Antoine de Kom. Vanavond neemt de Vlaamse dichter Paul Bogaert in Antwerpen de Herman de Coninckprijs 2014 in ontvangst voor zijn bundel Ons verlangen. De prijs, voor het eerst uitgereikt in 2007, is een jaarlijkse Vlaamse poëzieprijs die wordt uitgereikt ter nagedachtenis van de Vlaamse essayist en dichter Herman de Coninck (1944-1997).

Tot en met 5 februari, als de Poëzieweek eindigt met de Turing Gedichtenwedstrijd, worden er in Nederland en Vlaanderen veel activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de poëzie. Een overzicht van die activiteiten staat Poëzieweek.nl.

Zaterdag vindt in Utrecht het NK Poetry Slam plaats. NRC Boeken zal daarbij aanwezig zijn om over de avond te twitteren. Voor de mensen die liever veilig achter de computer of Ipad van een voordracht willen genieten: op LINDA.nieuws dragen Bekende Nederlanders als Jan Mulder en Barry Atsma de komende week iedere dag om 12:00 een gedicht voor.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, Nederlands Letterenfonds, Turing Gedichtenwedstrijd, Nederlandse taalunie, Boek.be en de CPNB.

    • Roderick Nieuwenhuis