Oscarnominatie ingetrokken wegens ‘ongepast electoraal gedrag’

De genomineerden voor de Oscars 2014 werden eerder deze maand bekend gemaakt door acteur Chris Hemsworth en President van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences Cheryl Boone. Foto AFP/Robyn Beck

Twee weken lang was de titelsong Alone Yet not Alone van de gelijknamige film genomineerd voor een Oscar, maar daar is nu een einde aan gekomen. De componist van het nummer vertoonde volgens de Academy ‘electoraal ongepast’ gedrag, en de Academy nam het ongebruikelijke besluit om de nominatie in te trekken.

Bruce Broughton schreef het nummer, maar is daarnaast ook voormalig gouverneur van de muziekbranche van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, en nog altijd lid van een uitvoerend comité binnen deze branche. Broughton liet al vlak na de bekendmaking van de nominaties weten dat hij zijn nummer had aanbevolen bij de overige leden, maar ook niet meer dan dat.

Het nummer Alone Yet not Alone, waarvan de Oscarnominatie werd teruggenomen.

Broughton gaf een verklaring tegenover Entertainment Weekly:

“Wat er gebeurt is dat de muziekbranche van de Academy alle liedjes op een disc zet, en ik was bang dat dit nummer door de leden over het hoofd zou worden gezien. Dus ja, ik heb een paar mensen een bericht gestuurd met de boodschap ‘Kun je hier gewoon even naar kijken.’ Dat was letterlijk de strekking van de campagnevoering.”

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences denkt er iets minder luchtig over. Dinsdag werd de kwestie in stemming gebracht, nadat bekend werd dat Broughton campagne heeft gevoerd voor zijn nummer. Een panel binnen de Academy besloot dat het nummer niet langer kans maakt op een Oscar om de ‘reputatie en integriteit van de organisatie te beschermen.’

Broughton is er kapot van:

“Ik heb me beperkt tot een zeer eenvoudige campagne, die tegen me is gaan werken zodra het nummer onder de aandacht kwam. Ik ben naar beneden gehaald door concurrenten die maanden van promotie en reclame achter de rug hebben. Ik heb mensen slechts gevraagd om het nummer op te zoeken en in overweging te nemen.”

Er komt geen genomineerde voor Alone Yet not Alone in de plaats, dus in de categorie Beste Titelsong zijn nu nog vier genomineerden over:

 • Happy uit Despicable Me 2 van Pharrell Williams

 • Let It Go uit Frozen van Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez

 • The Moon Song uit Her van Karen O en Spike Jonze

 • Ordinary Love uit Mandela: Long Walk to Freedom van U2 

Deze beslissing heeft de Academy in totaal slechts vijf keer eerder genomen, zo schrijft EW:

 • In 2011 is de nominatie van korte film Tuba Atlantic ingetrokken omdat de film een jaar eerder al een keer in Noorwegen was vertoond en dus niet meer meedeed in de race voor Beste Korte Film van 2011.
 • In 1992 was A Place in the World genomineerd voor beste niet-Engelstalige film. De film was ingestuurd door Uruguay, terwijl deze hoofdzakelijk in Argentinië was geproduceerd. Uruguay had te weinig invloed op de film uitgeoefend om nog kans te maken op een Oscar.
 • In 1972 was de filmmuziek van The Godfather genomineerd. Het thema uit de muziek bleek echter al in een comedy uit 1958 bleek te zitten: Fortunella. Officieus is toen besloten dat de muziek geen kans meer maakte op de Oscar, maar is nooit officieel uit de race gehaald.
 • In 1968 was de film Young Americans verkozen tot de beste documentaire van dat jaar, en won een Oscar. Een dag later bleek dat de docu zich deels in 1967 afspeelt, en onmogelijk de beste documentaire kon zijn. Het beeldje werd om deze reden overgedragen aan Journey into Self. 
 • In 1931/32 (in die tijd werden de Oscars tweejaarlijks uitgereikt) was de comedy Stout Hearts and Willing Hands genomineerd in de categorie Beste Korte Film, maar kort voor de uitreiking werd deze gediskwalificeerd en vervangen voor Scratch-As-Catch-Can. De reden hiervoor is bij niemand meer bekend.
  • Annemarie Coevert