Onderdelinden schept fijne sfeer

Geen cabaretier zou het wagen zijn publiek de grootste clichévraag uit de hele showbizz te stellen: „Everybody happy?” – want veel te ordinair. Joep Onderdelinden doet het wel, maar hij is dan ook meer acteur en entertainer dan cabaretier. En bovendien klinkt er bij hem vaak een verneukeratief toontje door, dat zo’n vraag nog grappig maakt óók. En bovendien past dit hengelen naar applaus helemaal in het themaatje dat Dus..., zijn vijfde soloprogramma, bij elkaar houdt: het koesteren van geluksmomenten in moeilijke tijden als de huidige en het creëren van hypes die tegenwoordig voor elke artiest onontbeerlijk lijken.

Dus gaat Dus... over de crisis („twee vrienden van mij zijn alweer zelf aan het koken”), geluksmomenten als de eerste tongzoen en de eerste zaadlozing, de hype rondom de Toppers (met een rake Froger- en Jolingparodie in het meezinglied Je bent de twitter van je eigen leven) , de commentaarstem van de tv-show So you think you can dance en nog een handvol andere onderwerpen – niet altijd even opzienbarend, maar doorgaans smeuïg opgedist en plastisch verteld. Onderdelinden speelt ook nog even zijn populaire creatie Siemen, de postbode met het agrarische accent uit de tv-serie Zaai. Om meer kaartjes voor zijn voorstelling te verkopen, zegt hij er eerlijk – en innemend – bij. Maar dat was niet echt nodig geweest. Ook zonder opsmuk schept hij een sfeer die hem tot genoeglijk gezelschap maakt.

    • Henk van Gelder