Oekraïense president Janoekovitsj met ziekteverlof

Een demonstrant houdt een banner vast met daarop een foto van president Janoekovitsj tijdens een demonstratie tegen de Oekraïense regering in Madrid. Foto AP / Andres Kudacki

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is met ziekteverlof. Dat meldt de officiële website van de president. Janoekovitsj zou last hebben van koorts en ademhalingsproblemen. Het is onduidelijk hoelang de president met verlof gaat en of hij tijdens zijn verlof in staat is om te werken.

President Janoekovitsj staat onder enorme druk om na twee maanden van grote protesten tegen zijn regering af te treden en vervroegde verkiezingen te houden. Om de demonstranten tegemoet te komen heeft het parlement een anti-demonstratiewet ingetrokken. De president moet nog wel officieel de herroeping tekenen.

Amnestie in ruil voor stoppen met bezetten gebouwen

Het parlement in Oekraïne heeft gisteren ingestemd met een wet waarmee vastgezette demonstranten amnestie kan worden verleend. Maar het wil dan wel dat demonstranten die nu regeringsgebouwen bezetten, daar vertrekken. De oppositiepartijen stemden gisteravond, na een dag van debatteren, niet over de wet.

Voor de oppositie is amnestie voor de demonstranten een harde eis. Ze stemden echter niet, omdat ze boos zijn over de ‘maar’ die het parlement aan de wet verbonden heeft, schrijft de BBC.

Pro-EU-demonstranten hebben meerdere gebouwen in hoofdstad Kiev en andere steden bezet. Ze gebruiken deze als basis en als slaapplek. Ze zoeken er bescherming tegen de kou. Ze protesteren al sinds november tegen de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om een associatieverdrag met Europa niet te ondertekenen, onder druk van Rusland.

Het protest zwol halverwege deze maand weer aan nadat het parlement wetten aannam om protesten gemakkelijker de kop in te drukken. Inmiddels wordt er niet alleen in Kiev geprotesteerd, maar in vrijwel heel het land. Die protesten gaan er grimmig aan toe.

    • Nando Kasteleijn