Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuw windmolenpark in Noordzee ter waarde van 2,8 miljard euro

Het bestaande windmolenpark in de Noordzee, voor Egmond aan Zee. De bouw van het nieuwe park, een van de grootste wind-op-zee-projecten tot dusver, start volgend jaar.
Het bestaande windmolenpark in de Noordzee, voor Egmond aan Zee. De bouw van het nieuwe park, een van de grootste wind-op-zee-projecten tot dusver, start volgend jaar. Foto ANP/Jerry Lampen

Windparkenontwikkelaar Typhoon Offshore heeft de financiering van het Gemini-project rond, het grote windmolenpark in de Noordzee ter waarde van 2,8 miljard euro. Dat hebben Typhoon en het Canadese energieconcern Northland Power vanochtend bekend gemaakt.

Volgend jaar zal begonnen worden met de bouw van 150 windmolens zo’n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het park zal 600 megatwatt (MW) gaan leveren. “Met dit project hebben we bewezen dat duurzaamheid rendabel kan zijn”, aldus Typhoon topman Dirk Berkhout die tegenover deze krant benadrukt dat hij in totaal 4 gigawatt aan windparken op zee wil gaan neerzetten.

Windmolenpark in 2017 in bedrijf

De 150 windmolens van het Gemini-project, een van de grootste wind-op-zee-projecten tot dusver, moeten in de zomer van 2017 in bedrijf komen. Vanaf dat moment komt ook de subsidie beschikbaar die de overheid voor dit project heeft uitgetrokken: 4,4 miljard euro, die over een periode van 15 jaar zal worden uitgekeerd.

Deze subsidie voor duurzame energie (SDE) is bedoeld om de relatief dure stroom die op deze manier verkregen wordt, te laten concurreren met stroom uit energiecentrales op land.

De totale kosten van het windpark zullen volgens een schatting van Typhoon Offshore 2,8 miljard euro bedragen. Een consortium van tien internationale banken, waaronder ABN Amro, BNP Parisbas en Banco Santander zal voor 950 miljoen euro aan het project bijdragen. Ook het Deense pensioenfonds PKA is bij de financiering betrokken.

Northland Power belangrijkste aandeelhouder

De belangrijkste aandeelhouder van het Gemini-project is de Canadese energiemaatschappij Northland Power. Typhoon Offshore verkoopt zijn resterende belang van 5 procent aan Northland Power, waarmee het Canadese bedrijf een aandeel krijgt van 60 procent in de onderneming. “Dit tekent ons vertrouwen in het project”, reageerde de topman van Northland Power, John Brace in een verklaring.

Andere aandeelhouders zijn Siemens Financial Services (20 procent), het maritieme bouwbedrijf Van Oord (10 procent ) en het Noord-Hollandse nutsbedrijf HVC (10 procent).

Nu alle partijen zich verplicht hebben zal de zogeheten financial close nog voor de zomer plaats kunnen vinden. Dat is ook het moment dat Typhoon Offshore zelf afscheid neemt van het project. Berkhout:

“Dan zijn alle contracten getekend en wordt gestart met de bouw. Met de verkoop van ons laatste belang zijn we weer terug bij ons oorspronkelijke business model: het aankopen van locaties, het ontwikkelen van windparken op zee en het afronden van de financiering.”

Belangrijk aandeel doelstellingen energieakkoord

De aanleg van het windpark ten noorden van Schiermonnikoog kan een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstellingen die onder het energieakkoord zijn afgesproken: 14 procent duurzame energie in 2020. De overheid is bezig nieuwe locaties aan te wijzen voor de aanleg van windparken. Een daarvan ligt pal te westen van het Gemini-project. Berkhout: “Hier zouden we heel goed een nieuw windpark kunnen realiseren”.

Om dit enorme project te promoten maakte Typhooon Offshore een heuse Gemini-trailer. Een niet eerder vertoonde operatie, zo leren we uit het bombastische filmpje: