NAVO-baas hoopt op Nederlandse bijdrage aan missie Afghanistan

Secretaris-generaal Rasmussen en premier Rutte tijdens de persconferentie, vandaag. Foto ANP / Jerry Lampen

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft de hoop uitgesproken dat Nederland ook na 2014 betrokken blijft bij Afghanistan. Zo hoopt de NAVO-secretaris dat Nederland meedoet aan een trainingsmissie na 2014. Veel hangt echter af van wat de VS in Afghanistan gaat doen.

Rasmussen is op dit moment in Nederland en deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie met premier Rutte in het Catshuis in Den Haag.

Eerst duidelijkheid over VS nodig

Eind dit jaar loopt de huidige ISAF-missie af. Vanaf 2015 is het de bedoeling om de Afghaanse veiligheidsdiensten te trainen en te adviseren. Rasmussen liet weten dat hij hoopt dat Nederland ‘net als andere NAVO-bondgenoten’ een bijdrage gaat leveren. Dan gaat het om personeel, alsmede financiële steun voor de lokale veiligheidsdiensten.

Volgens NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel is er nog geen sprake van een formele vraag en maakt Rasmussen vooral de geesten rijp voor een dergelijke missie, daar er eerst overeenstemming moet komen over de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan:

“Veel hangt namelijk af van de vraag of er een verdrag wordt gesloten tussen de VS en Afghanistan. De Amerikanen willen dat hun soldaten juridisch gezien immuun zijn. Dat gebeurde ook in Irak. De VS had daar graag willen blijven, maar kon het hier met de Iraakse overheid niet over eens worden. Als dat ook in Afghanistan niet lukt, zijn ze na 2014 weg. Dan is het nog maar de vraag of Nederland in dat geval van de partij is. Alleen Duitsland heeft toegezegd te blijven, en dat lijkt voorbarig. Nederland zal voorlopig nog niks toezeggen.”

Sinds 2002 zijn Nederlandse soldaten actief in het land. Vorig jaar liep een trainingsmissie in Kunduz af. Op dit moment zijn er F-16’s gestationeerd om NAVO-bondgenoten te beschermen.

    • Philippus Zandstra