Strijkkwartetten verschillen sterk in onderlinge ritmische coördinatie

Muzikanten passen zich tijdens een uitvoering moeiteloos aan de minieme ritmische variaties van medemuzikanten aan, maar de manier waarop dat gebeurt kan sterk verschillen. Dit blijkt uit nauwkeurig onderzoek van ritmische aanpassingen door leden van twee verschillende strijkkwartetten van internationale allure. Welke strijkkwartetten dat zijn houden de Duitse en Britse onderzoekers geheim, maar het ene kwartet typeren zij als duidelijk ‘autocratisch’: de eerste violist past zich het minst van de vier spelers aan. In het andere kwartet pleegden alle vier spelers gelijkelijk aanpassingen. Het gaat om verschillen in de orde van grootte van milliseconden. De kwartetten speelden een stukje uit Joseph Haydns opus 74 nr 1. Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in Journal of the Royal Society Interface. (NRC)