Uruguayaanse president Mujica wil geen ‘aap met das’ worden

De sandalen van president Mujica. Foto Reuters

Het pak-met-das, het mondiale uniform dat de zakenman een professionele en degelijke uitstraling moet geven, treft een geduchte vijand op zijn weg. Het is de Uruguayaanse president José Mujica, zelf immer ongestreken en op sandalen en leider van het land dat zowel hasj als abortus heeft gelegaliseerd.

Op een regionale top in Havana – waar Latijns-Amerikaanse leiders zich gisteren uitspraken tegen oorlog, imperialisme en racisme – hield Mujica een tirade tegen het „uniform dat industrialisatie aan de wereld oplegt”. „We moeten ons allemaal kleden als Britse heren!” riep de president vanuit een gekreukeld wit overhemd met vaalbruine streepjes. „Zelfs de Japanners moesten hun kimono’s uitdoen om aan prestige te winnen! We moeten ons allemaal kleden als apen met dassen!”

Mujica wilde maar zeggen dat Latijns-Amerikaanse leiders hun culturele wortels in ere moeten houden en zich niet moeten vervreemden van de gewone man. Zelf probeert Mujica zo gewoon mogelijk te blijven. Maar het feit dat hij negentig procent van zijn salaris weggeeft aan goede doelen, in een stokoude Volkswagen Kever rijdt en sinds zijn aantreden is blijven wonen in zijn huisje tussen de chrysantenvelden even buiten Montevideo, maakt hem onder wereldleiders nogal ongewoon.

Toch houdt de president vast aan zijn eenvoudig en stropdasvrij bestaan. José Mujica heeft zijn prioriteiten helder gerangschikt, bleek in Havana opnieuw: „Om vrij te zijn moet je wat tijd hebben; om te leven en om aandacht te schenken aan die drie, vier, vijf fundamentele zaken in het leven”, zei hij. „De rest is ruis en onzin.”

    • Maartje Somers