Opinie

    • Stéphanie Versteeg

Langzame couscous

Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde besteedde een paar maanden geleden aandacht aan couscous. Lekker makkelijk gerecht, dacht ik altijd. Couscous afwegen, flinke plens bouillon eroverheen, afdekken en laten wellen. Vervolgens scheutje olijfolie of een beetje boter erbij, afmaken met wat kruiden en kláár. Dat was dus verkeerd gedacht.

Het kartonnen doosje mag dan wel dicteren dat het op deze manier hoort, in Marokkaanse huishoudens wordt deze bereidingswijze verfoeid. Écht goede couscous maak je door de korrels in drie etappes te stomen. Inderdaad, dat duurt een stuk langer, maar dat proef je ook. Het is eigenlijk net zoals met zoveel gerechten. Stop er extra tijd en liefde in, en je prakje smaakt gelijk een stuk lekkerder.

Die conclusie trokken ze ook op tv, waar twee porties op de snelle en op de langzame manier werden klaargemaakt. Het tweekoppige testpanel was het er na een uitvoerige proefsessie unaniem over eens: de langzame couscous bleek een stuk lekkerder.

Dus bereid de couscous deze week vooral niet volgens de instructies op de verpakking, maar houd voor een keer onderstaand recept aan. Ik hoor graag hoe het smaakte.

Doe de couscous in een grote kom en giet er 60 ml olijfolie bij. Gebruik je handen om de olie goed te verdelen door de couscous, de korreltjes mogen niet aan elkaar plakken. Voeg 200 ml warm water toe en schep dit ook weer met je handen door de couscous.

Neem een stoompan met een hele fijne stoominzet (of leg er een fijne kaasdoek in) en vet deze in met een beetje olie. Doe de couscous bovenin en schenk onderin een flinke laag water met zout. Dek de pan goed af, er mag geen stoom ontsnappen. Breng aan de kook en stoom de couscous 15 minuten.

Doe de couscous weer terug in de grote kom en laat afkoelen. Voeg nu 200 ml water toe en een eetlepel zout. Schep goed om en wrijf de korreltjes weer los met je handen. Doe de couscous voor de tweede keer in de stomer en stoom weer 15 minuten.

Laat de couscous weer afkoelen, voeg weer 200 ml water toe en schep goed door elkaar. Doe voor de laatste keer in de stoompan en stoom de couscous in 15 minuten klaar. De couscous is nu klaar voor gebruik. Maak er een frisse salade van of serveer het bij een gerecht uit de tajine.

    • Stéphanie Versteeg