Kröller-Müller koopt Balla voor 2,8 miljoen

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft het werk Forme rumore di motocicletta van de Italiaanse kunstenaar Giacomo Balla (1871-1957) aangekocht. Het werk (olieverf en gouache op papier) is gedurende 1913 en 1914 vervaardigd. Kröller-Möller betaalde er 2,8 miljoen euro voor, met steun van een groot aantal fondsen. Dat is het hoogste bedrag dat het museum ooit uitgaf aan een verwerving.

Balla was een van de voormannen van het futurisme, een voornamelijk Italiaanse beweging die reikhalzend de dynamiek van de moderne samenleving omarmde. Balla ondertekende het futuristische manifest waarin onder meer wordt gepleit voor de „vernietiging” van bibliotheken, „academies van elk soort” en, ja, zelfs musea. Voorts streden futuristen tegen „moralisme, feminisme en tegen iedere opportunistische of vulgaire lafheid”.

Balla maakte Forme rumore di motocicletta naar aanleiding van een ritje op een motorfiets. In het werk probeerde hij de volledige sensatie van dat ritje te vangen: niet alleen het groen uit de omgeving rond villa Borghese, maar ook de knallen van de verbrandingsmotor, verbeeld door twee witte stervormen; ze komen als vonken uit de tandwielen.

Met de aankoop kan het Kröller-Müller naar eigen zeggen „het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis” tonen. In de jaren zeventig verwierf het al een sculptuur van Roberto Boccioni en kocht het ook Volo di rondini van Giacomo Balla.