Duurste aankoop ooit: 2,8 mln

Forme rumore di motocicletta (Geluid van een een motorfiets) van Balla.

Het Kröller-Müller Museum heeft voor 2,8 miljoen euro een werk van de Italiaanse schilder Giacomo Balla (1871-1957) aangekocht. Het is de kostbaarste aankoop ooit in de geschiedenis van het museum.

Het gaat om ‘Forme rumore di motocicletta’, een werk van olieverf en gouache op papier, dat de schilder gedurende 1913 en 1914 maakte. Balla was een van de voormannen van het futurisme, een voornamelijk Italiaanse beweging die de dynamiek van de moderne samenleving omarmde.

Balla maakte ‘Forme rumore di motocicletta’ naar aanleiding van een ritje op een motorfiets (motocicletta), meldt het Kröller-Müller Museum in een toelichting. ‘De cirkelende banen en lijnen in het schilderij roepen de bewegingen op van de motorfiets in de ruimte: de ronddraaiende banden, de tandwielen en de ketting. De twee witte stervormen die als metalige vonken uit de tandwielen lijken te exploderen, zijn de feitelijke forme rumore: de geluiden van de verbrandingsmotor en met name de knallen van de uitlaat. De gele en groene vlakken refereren aan de tuinen van de Villa Borghese en de heuvel van de Pincio, die het toneel vormden voor Balla’s inspirerende tochtje’.

Het Kröller-Müller stelt dat het met de aankoop van het werk als enige ‘het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis in vaste opstelling’ kan laten zien.

In de jaren zeventig verwierf het museum ‘Volo di rondini’ (1913) van Giacomo Balla en de sculptuur ‘Forme uniche della continuità nello spazio’ (1913) van Umberto Boccioni. Onlangs kon de presentatie van het futurisme worden aangevuld met ‘Le Tour Eiffel’, ‘La danza dell’orso’ en ‘Ritratto femminile’ van Gino Severini (1883-1964), eveneens werken uit de hoogtijdagen van het futurisme.

Het museum koopt, met steun van verschillende fondsen, het schilderij uit een particuliere collectie.

    • Lex Boon