kort

250

miljoen euro minder naar cultuur na 2014

De gemeenten zullen vanaf 2015 naar verwachting 250 miljoen euro minder uitgeven aan cultuur dan ze in 2011 deden. Die bezuiniging komt bovenop het terugschroeven van het rijksbudget voor cultuur met 250 miljoen euro. Dat heeft onderzoeksbureau Berenschot berekend op basis van een enquête waaraan 65 gemeenten meededen. Beleidsmedewerkers en wethouders cultuur vulden online een vragenlijst in over het cultuurbeleid dat zij in hun gemeenten verwachten na de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De helft voorziet dat de coalities die daarna worden gevormd extra bezuinigingen zullen doorvoeren op het gemeentelijke cultuurbudget.

‘Spionage’ //

Drie vliegtuigspotters opgepakt in Emiraten

Drie Nederlanders zitten sinds enkele dagen vast in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens persbureau ANP zijn ze opgepakt na het spotten van vliegtuigen. Buitenlandse Zaken bevestigt de arrestatie van de drie, maar geeft omwille van hun privacy geen nadere informatie. De precieze datum van de aanhouding is onbekend. Een familielid zei tegen het ANP dat de drie zijn aangeklaagd wegens spionage. De mannen zouden enthousiaste vliegtuigspotters zijn, die regelmatig reizen maken voor hun hobby. Waarschijnlijk hebben ze zonder toestemming verboden objecten gefotografeerd.

Zeilrace //

Volvo Ocean Race gaat langs Scheveningen

De Volvo Ocean Race, een van de grootste zeilwedstrijden ter wereld, maakt volgend jaar een extra tussenstop in Scheveningen – waarschijnlijk op 19 juni 2015. Dat meldde de gemeente Den Haag gisteren. Bij deze wedstrijd, die eens per drie jaar plaatsvindt, zeilen deelnemers in ongeveer acht maanden om de wereld. De komende wedstrijd begint in oktober in het Spaanse Alicante en gaat dan, via tussenstops in onder meer Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Verenigde Staten, naar de eindstreep in het Zweedse Göteborg.

    • NRC