kort

Heerenveen //

Marco van Basten is na dit seizoen weg

Marco van Basten vertrekt aan het einde van het seizoen bij sc Heerenveen. De 49-jarige trainer wil zijn aflopende contract niet verlengen. Dat meldde de Friese club gisteren. De voormalige aanvaller van Ajax en AC Milan was sinds de zomer van 2012 hoofdcoach bij Heerenveen. De clubleiding voerde de afgelopen periode diverse gesprekken met Van Basten over het verlengen van zijn contract. De oud-bondscoach had echter niet het juiste gevoel, zo laat Heerenveen weten. „Het bestuur betreurt zijn beslissing.” Over de inhoud van de gesprekken doet de club geen mededelingen. Van Basten eindigde in zijn eerste seizoen op de achtste plaats en momenteel staan de Friezen met een vijfde plaats stevig in de subtop.

Voor de rechter //

Nederlandse journalist aangeklaagd in Egypte

Een Nederlandse journaliste die werkzaam is voor de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is gisteren door het Egyptische openbaar ministerie aangeklaagd. De verslaggeefster moet samen met negentien anderen terechtstaan. De Nederlandse, twee Britten en een Australiër worden verdacht van het verspreiden van valse geruchten waarmee de nationale veiligheid in gevaar is gebracht. De zestien anderen, allen Egyptenaren, worden verdacht van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Wie de Nederlandse vrouw is, is niet duidelijk. De Egyptische autoriteiten beschuldigen Al-Jazeera ervan gekleurde journalistiek te bedrijven en vooral de kant van de Moslimbroederschap te kiezen.

Centrale bank VS //

Fed: steunprogramma verder afgebouwd

De Amerikaanse federale centrale bank, de Fed, draait de geldkraan weer iets verder dicht. Het maandelijkse bedrag aan steun wordt met tien miljard dollar verminderd tot 65 miljard. Dat werd gisteren bekendgemaakt door vertrekkend voorzitter Ben Bernanke. De reden is de aantrekkende Amerikaanse economie. Vorige maand werd de steun al met tien miljard dollar verminderd. De tijd was volgens de centrale bank rijp voor afbouw van het steunprogramma.

    • Novum
    • Ap