Koning blijft vijf dagen in Sotsji, premier Rutte twee

Koning Willem-Alexander is erelid van het IOC.
Koning Willem-Alexander is erelid van het IOC. Foto ANP / Royal Images / Robin van Lonkhuijsen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan vijf dagen naar Sotsji. Ze wonen volgende week vrijdag samen met premier Mark Rutte de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen bij en blijven tot de dinsdag daarop in Rusland. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekendgemaakt.

Begin deze maand werd bekend dat de drie voor de Spelen naar Rusland zouden afreizen. De koning werd als erelid uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Tot nu was niet duidelijk wat de precieze planning van de hoge Nederlandse regeringsdelegatie was.

Rutte blijft na de openingsceremonie nog één dag. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van wie ook bekend was dat ze naar Sotsji zou gaan, komt op 17 februari aan en blijft tot en met 20 februari.

Kritiek op delegatie

De keuze voor de hoge Nederlandse afvaardiging kwam de regering op veel kritiek te staan. De COC startte een petitie, waarin de homobelangenorganisatie de Tweede Kamer opriep koning Willem-Alexander en premier Rutte niet naar Sotsji te sturen. Die werd in 24 uur 20.000 keer getekend.

De COC reageerde tegenover de NOS op de keuze van het kabinet

De homoseksuele schrijver Arthur Japin riep Rutte op hem mee te nemen. Het kabinet maakte vorige week echter bekend geen vertegenwoordigers mee te nemen van organisaties die zich inzetten voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Mensenrechtensituatie in Rusland achteruit

Rusland kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op de mensenrechtensituatie in het land. Uitgesproken critici werden veroordeeld tot hoge celstraffen, en er werd een wet aangenomen die “propaganda onder minderjarigen voor niet-traditionele seksuele relaties” verbiedt.

Opvallend weinig regeringsleiders lijken dan ook af te reizen naar Sotsji. Voor het eerst sinds 2000 moet de Amerikaanse delegatie naar de Olympische Spelen het stellen zonder president, first lady of vicepresident. President Obama stuurt wel een aantal openlijk homoseksuele sporters mee, onder wie tennislegende Billie Jean King, oud-kunstschaatser Brian Boitano en hockeyster Caitlin Cahow.

De Franse president François Hollande, de Duitse bondspresident Joachim Gauck en de Britse premier David Cameron lieten ook weten niet naar Sotsji af te reizen.

De Olympische Winterspelen duren van 7 tot 23 februari.