Keten of geen keten, dat is de vraag

Volgens de huidige eigenaar van Polare vormt vooral het Centraal Boekhuis een probleem bij het zoeken naar een oplossing. Foto ANP

Boekhandelaren hebben belangstelling om losse winkels van boekhandelketen Polare over te nemen. Daarover voeren zij nu oriënterende gesprekken met Polare-eigenaar ProCures en de grote uitgeefconcerns. Sinds dinsdag zijn de Nederlandse vestigingen van Polare dicht, om een faillissement te voorkomen.

Dinsdagavond is er een gesprek geweest tussen Paul Dumas, eigenaar van ProCures, en de boekhandelaren Ad Peek, Fabian Paagman en Wim Waanders. Zij hebben Dumas gevraagd om de financiële gegevens van individuele winkels om te bepalen of zij deze willen overnemen. Volgens Peek en Paagman is het onduidelijk of zij die cijfers krijgen.

ProCures wil de noodlijdende keten, die bestaat uit twintig zaken in Nederland en acht in België, vooralsnog als geheel verkopen. Polare heeft een plan waarmee volgens hun inschatting de keten in mei weer winstgevend kan zijn, als zij tot die tijd coulance krijgen van distributeur Centraal Boekhuis (CB) en de uitgevers. Dit plan kan alleen werken als de keten behouden blijft.

Peek, directeur van Van der Velde boekhandels in Groningen en Friesland, vermoedt dat de grote uitgevers hen zouden steunen als boekhandelaren losse winkels kunnen overnemen. „De uitgevers zijn een cruciale partij bij de overname. Zij zullen weer flink moeten afschrijven op het bedrag dat zij nog bij Polare hebben openstaan. Daar zullen zij voorwaarden tegenover stellen.”

ProCures is „met meerdere partijen” in gesprek om de keten te verkopen, zegt commissaris Cor Molenaar. Hij wil niet zeggen wie dat zijn. Een woordvoerder van ProCures spreekt het bericht uit andere media tegen dat onderhandeld wordt met mediabedrijf Audax. Wat Molenaar betreft is opsplitsing geen optie. „Het probleem zit niet in de winkels”, zegt hij, „maar vooral bij de eisen die het CB oplegt. Dat gedraagt zich als een dictator.” Het CB stopte twee weken geleden met de bevoorrading van de winkels omdat Polare niet in staat zou zijn de rekening te betalen. Vorige week werd de bevoorrading hervat, nadat strengere voorwaarden waren opgelegd.

In de afgelopen dagen leek het erop dat ProCures op zoek was naar nieuwe investeerders. Nu is duidelijk dat het de keten kwijt wil. Molenaar: „Na twee jaar saneren is het besef gegroeid dat iemand anders het misschien beter kan.” Vanavond hebben de drie boekhandelaren een gesprek met de grote uitgeefconcerns. „Op dit moment is het misschien niet opportuun voor ProCures om Polare op te splitsen”, zegt Paagman. „Maar de situatie verandert met de dag. Wij doen overal ons plasje en kijken hoe het proces zich ontwikkelt.”

    • Toef Jaeger
    • Hanneke Chin-A-Fo En