Inspectie erfgoed gaat roofkunst opsporen

Zes inspecteurs van de Erfgoedinspectie krijgen buitengewone opsporingsbevoegdheden. Ze kunnen daardoor toegevoegd worden aan opsporingsteams van de politie in onderzoeken naar roofkunst.

De erfgoedinspecteurs krijgen de extra bevoegdheden op verzoek van het Openbaar Ministerie, dat hun kennis graag wil gebruiken bij het opsporen van roofkunst en illegale archeologische opgravingen.

De maatregel is bedoeld om de samenwerking tussen de inspectie, de politie en de douane te vergemakkelijken, zodat Nederland kunstcriminaliteit beter kan bestrijden. Daarbij gaat het zowel om diefstal zoals de Kunsthalroof in 2012 in Rotterdam als de internationale illegale handel in erfgoed.

Nederland is in het verleden door de Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, aangeduid als doorvoerland voor gestolen kunst. Tot dusver zijn echter weinig vondsten gedaan van archeologische, etnografische of kunsthistorische objecten, blijkt uit een rondgang van deze krant.

    • Daan van Lent
    • Claudia Kammer