Informatief

Katharine Hepburn -The Great Kate

Ned. 2, 23.00-23.55u.

De Close Up-aflevering over actrice Katharine Hepburn (1907-2003) zet haar neer als vrijgevochten, onafhankelijke vrouw die haar eigen carrière inrichtte. Hepburn ging altijd lekker haar eigen gang – een erfenis van haar moeder, die suffragette was.

Ze had een carrière die ruim zes decennia duurde, van haar eerste rol in 1932 tot 1994, toen ze voor het laatst te zien was in een televisiefilm. De actrice met de opvallende jukbeenderen ontving vier Oscars, maar niet voor de films waarin ze echt sprankelde en de harten van velen stal: de komedies uit de jaren dertig en veertig.

Vooral de films die ze samen met Cary Grant en jarenlange geliefde Spencer Tracy maakte, zitten vol schitterende momenten. In Bringing Up Baby, een van de beste screwball comedy’s ooit gemaakt, zingt ze samen met Grant in het holst van de nacht ‘I can’t give you anything but love baby’ om een ontsnapt luipaard van het dak te krijgen. Ze is zich geen moment bewust van het gevaar en blind voor het absurdisme van de situatie. Het plezier dat ze beleeft om daar met de paleontoloog (Grant), van wie ze houdt, een potje te zingen, spat van het scherm.

    • André Waardenburg