Deze filmmakers willen het verhaal van Van Gogh vertellen in olieverfanimaties

Olieverfanimatie uit trailer Loving Vincent

Het leven van Vincent van Gogh, verteld door middel van animaties van zijn schilderijen. Dat is het idee achter de nieuwe animatiefilm Loving Vincent over de beroemde Nederlandse schilder. De makers van animatiestudio BreakThru Films zitten alleen met één probleem: geldtekort. Dus zoeken ze nu via Kickstarter 75.000 pond om het project te financieren.

Als alles doorgaat, wordt Loving Vincent de eerste langspeelfilm die helemaal is gemaakt met geschilderde animaties. Dat betekent dat voor elk filmframe een apart olieverfdoek wordt gemaakt. En dat niet alleen: de schilders (en als het aan BreakThru Films ligt, worden dat er tientallen) blijven voor elk doek trouw aan de stijl en techniek van Van Gogh.

Het project werd vorig jaar al aangekondigd tijdens het Filmfestival van Berlijn, maar toen was er nog geen trailer. Nu wel:

120 schilderijen

De makers kozen 120 van Van Goghs schilderijen als uitgangspunt voor de animaties. Het plot van de film is gebaseerd op de achthonderd brieven die hij schreef. BreakThru Films:

Vincent wrote in his last letter: “Well, the truth is, we cannot speak other than by our paintings”, and that is what we are doing- letting his paintings tell the story of what the painter had inside his heart, and ultimately, what happened to him.

… The most important thing for us is to bring this really amazing story to life. We would like to share with you our feelings on the work and life of this extraordinary and inspiring individual.

De oprichter van BreakThru Films, Hugh Welchman, won in 2007 een Oscar voor beste korte animatie voor zijn uitvoering van het verhaal van Peter en de Wolf.

Met nog zes dagen te gaan, hebben de makers 29 duizend pond binnengehaald, goed voor zo’n 38 procent van het totaal.