Google verkoopt Motorola met fors verlies, behoudt patenten

Oud-topman van Google Eric Schmidt bij een persconferentie van Google/Motorola. Foto AP / Bebeto Matthews

Google verkoopt de zieltogende telefoonmaker Motorola voor 2,9 miljard dollar aan de Chinese computerfabrikant Lenovo. In mei 2011 werd de smartphonedivisie van Motorola voor een recordbedrag overgenomen. Google behoudt de patenten van het bedrijf.

Google kocht Motorola Mobility in 2012 voor een bedrag van 12,4 miljard dollar, de duurste overname van Google ooit. De maker van telefoons en andere mobiele apparaten heeft sindsdien een verlies geleden van twee miljard dollar, terwijl het aantal werknemers werd teruggebracht van twintigduizend naar 3800.

Technologieredacteur Marc Hijink over de verkoop:

“Google kocht Motorola in het heetst van de patentenstrijd. Het miste de boot bij de grote patentenverkoop van Nortel. Daarom kocht de zoekgigant het noodlijdende Motorola. Het betaalde meer dan twaalf miljard vanwege de patenten die de telefoonmaker in handen had. Die patenten houdt Google en maken dus niet deel uit van de deal met Lenovo.

Naast patenten kocht Google in 2011 ook de hardwareafdeling van Motorola. Ondanks grote bezuinigingen bleef het verlieslijdend en zorgen voor minder winst. Daarnaast zorgde de Androidcommunity ervoor dat het Google niet lukte om hard- en software optimaal te integreren. Dat zouden fabrikanten als Samsung en HTC niet accepteren. Dit kan voor Google een argument zijn geweest om de hardwaredivisie te verkopen aan Lenovo, dat met deze aankoop opeens toegang heeft tot de Amerikaanse telefoonmarkt.”

Patenten kostbare munitie

Het internetbedrijf heeft echter niet alleen verlies geleden op Motorola. Vorig jaar verkocht Google de divisie die tv-kastjes maakt voor een bedrag van 2,35 miljard dollar aan Arris.

Het is nog onduidelijk hoe het verlies op Motorola wordt verwerkt in de boeken. Mogelijk komt daar meer duidelijkheid over als het bedrijf donderdag na sluiting van de beurs met de kwartaalcijfers komt. Beleggers waren in ieder geval al blij met de verkoop. Het aandeel Google steeg in de handel nabeurs.

Lenovo maakt zich op voor grote uitbreiding

Terwijl Google zich lijkt terug te trekken, is Lenovo zich aan het opmaken voor een grote uitbreiding. Lenovo is al de grootste pc-maker van de wereld, en nu mobiele apparaten pc’s en laptops aan het verdringen zijn lijkt het bedrijf vastberaden ook daarin een belangrijke speler te worden. In thuisland China is het bedrijf al een van de marktleiders.

Motorola is al de tweede grote vis voor Lenovo deze maand. Vorige week werd bekend dat het een groot deel van de servicedivisie van IBM wil kopen voor een bedrag van 2,3 miljard dollar.

    • Lex Boon