Google ‘dumpt’ Motorola en behoudt telefoonpatenten

Moto X is Motorola’s nieuwe smartphone maar de fabrikant lijdt nog verlies. FOTO Bloomberg

Minder dan twee jaar geleden betaalde Google nog een recordbedrag van 12,5 miljard dollar (9,2 mld euro) voor Motorola. Maar de telefoonfabrikant bleef maar verlies lijden. Om die reden verkoopt Google Motorola binnen twee jaar door aan de Chinese fabrikant Lenovo, voor 2,9 miljard dollar.

Motorola lijkt Googles grootste zeperd, maar het was wel een noodzakelijke zeperd. Het internetbedrijf kocht de Amerikaanse telefoonmaker in het heetst van de strijd om patenten op de smartphonemarkt, net nadat Google buitenspel was gezet bij een grote patentenverkoop van Nortel. Ondertussen belaagde Apple alle fabrikanten van Android-telefoons met forse claims. Met de circa 17.000 telefoonpatenten van Motorola had Google genoeg ‘geschut’ om Android te beschermen tegen Apple-juristen. De patenten blijven buiten de Lenovo-deal, het is dus niet zo dat Google bijna 10 miljard verlies lijdt. Zo had Motorola in 2012 nog 2,9 miljard aan cash en verkocht Google ondertussen de settopbox-divisie voor 2,3 miljard.

Maar Motorola bleef ondanks een forse reorganisatie een blok aan het been. Googles afhankelijkheid van andere Android-fabrikanten zorgde ervoor dat het internetbedrijf zich niet volledig op Motorola kon storten: fabrikanten als HTC en Samsung zouden Android minder enthousiast ondersteunen als Google zijn eigen hardwaretak zou voortrekken.

Google heeft meer aan Motorola als onafhankelijke partner in handen van Lenovo. Lenovo krijgt een betere positie op de Amerikaanse markt. Dat geeft Google ook een betere positie ten opzichte van Samsung, dat nu wel erg dominant is op de Android-markt.

Lenovo kocht eerder deze weekde server-tak van het Amerikaanse IT-bedrijf IBM. In 2005 nam Lenovo al IBM’s pc-tak over.