Google blijft groeien - omzet stijgt met 17 procent

Het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië. Foto AFP / Justin Sullivan / Getty Images

Internetgigant Google blijft groeien. De omzet bedroeg in het vierde kwartaal 16,9 miljard dollar (12,4 miljard euro), goed voor een stijging van 17 procent. Dat meldt persbureau AP. De goede resultaten kwamen er ondanks een gestaag dalende trend in de prijs die het bedrijf per advertentie kan vragen.

De gemiddelde prijs van advertenties daalde met elf procent ten opzichte van vorig jaar. Google heeft onder meer last van het prijsverschil tussen mobiele advertenties en advertenties op laptops en computers. Adverteerders zijn nog niet bereid net zo veel te betalen voor banners en andere vormen van reclame op de kleine schermpjes van smartphones en tablets. Google verdient 50 miljard dollar per jaar met online advertenties.

De winst van het internetconcern bedroeg 3,4 miljard dollar, vergeleken met 2,9 miljard vorig jaar.

Verkoop Motorola

Eerder deze maand werd bekend dat de zoekgigant 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) had betaald voor Nest Labs, een Amerikaans bedrijfje dat zelfregulerende thermostaten maakt die online te bedienen zijn. Daarnaast ontwikkelt Google robotauto’s en computerbrillen.

Het bedrijf nam in 2012 telefoonmaker Motorola over voor 12,5 miljard dollar. Maar nadat de telefoonfabrikant maar verlies bleef lijden, maakte Google gisteren bekend Motorola te verkopen aan de Chinese fabrikant Lenovo. Prijs: 2,9 miljard dollar.

Grootste zeperd tot nu toe, maar toch niet voor niets

Motorola lijkt Googles grootste zeperd tot nu toe. Het internetbedrijf kocht de Amerikaanse telefoonmaker in het heetst van de strijd om patenten op de smartphonemarkt, net nadat Google buitenspel was gezet bij een grote patentenverkoop van Nortel. Ondertussen belaagde Apple alle fabrikanten van Android-telefoons met forse claims. Met de circa 17.000 telefoonpatenten van Motorola had Google genoeg ‘geschut’ om Android te beschermen tegen Apple-juristen.

De patenten blijven buiten de Lenovo-deal, het is dus niet zo dat Google bijna 10 miljard verlies lijdt. Zo had Motorola in 2012 nog 2,9 miljard aan cash en verkocht Google ondertussen de settopbox-divisie voor 2,3 miljard.

    • Laura Klompenhouwer