Drielandenpunt ligt zestig meter verderop

Duizenden toeristen poseerden in de loop der jaren op de Vaalserberg op het hoogste punt van Nederland. Ze stonden, naar nu blijkt, verkeerd. De plek die echt 322,7 meter boven NAP ligt, is zestig meter verderop.

De fout werd ontdekt bij een ‘herinrichting’ van de Vaalserberg. Guus Verhorst, projectleider bij Staatsbosbeheer: „Staand bij de palen die nu het hoogste punt markeren, zag ik door mijn oogharen dat een stuk berg verderop hoger leek te liggen. Dat hebben we uitgezocht met de digitale hoogtekaart en het klopte.” Het oude ‘hoogste punt’ bleek zo’n anderhalve meter lager te liggen.

Verhorst weet niet hoe de fout is ontstaan. „Mogelijk is bij de aanleg of een latere aanpassing gekozen voor de meest praktische plek.”

In de loop der jaren zijn meer onduidelijkheden ontstaan. Verhorst: „Het Drielandenpunt op hetzelfde plateau werd ooit gemarkeerd door drie palen. Na een conflict in de eerste helft van de vorige eeuw verdwenen er twee in een depot in Aken. Daarvan is er maar één teruggevonden. Van de ander werd een replica gemaakt. De twee palen werden echter niet teruggeplaatst bij de paal die was blijven staan, maar bij het zogenaamd hoogste punt.”

Alle misverstanden moeten bij de huidige herinrichting verdwijnen. Het echte Drielandenpunt (waar Nederland, België en Duitsland elkaar raken), zo’n dertig meter verderop, krijgt weer z’n palen. En het hoogste punt wordt dan ook daadwerkelijk op het hoogste punt aangegeven.

Nederland heeft officieel overigens een andere piek sinds het Antilliaanse eiland Saba in 2010 een Nederlandse gemeente werd. De slapende vulkaan Mount Scenery is 887 meter, ruim een halve kilometer hoger dan de Vaalserberg.

    • Paul van der Steen