Fed schroeft steun terug en duwt valuta’s omlaag

Maatregelen van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Federal Reserve) en tegenvallende statistieken uit China hebben de onrust op de aandelenbeurzen verder versterkt. De valuta’s van enkele belangrijke opkomende economieën zijn vandaag en gisteren weer verzwakt, ondanks ingrijpen van de centrale banken. Wereldwijd stoten beleggers nu risicovollere stukken af.

De Turkse centrale bank verhoogde dinsdagnacht het belangrijkste rentetarief van 7,75 naar 12 procent. Ook Zuid-Afrika verhoogde de rente. Beide ingrepen konden niet verhinderen dat de munten toch weer aan waarde verloren. De lira stond vanmorgen bijna weer op de recorddiepte van 2,38 tegenover 1 dollar, die maandag bereikt werd. De rand bereikte het laagste niveau in vijf jaar. Ook de roebel en de Hongaarse forint daalden sterk.

De onrust over kapitaalvlucht uit de opkomende economieën werd gisteren versterkt door de aankondiging van de Fed om zich aan de voorgenomen afbouw van het steunprogramma voor de Amerikaanse economie te houden. De maandelijkse steun aan de economie wordt met 10 miljard dollar verlaagd tot 65 miljard per maand. Doordat de Fed minder obligaties opkoopt, stijgt de langetermijnrente in de VS en wordt het voor beleggers aantrekkelijker om weer daar te investeren. Zij trekken hun geld terug uit opkomende economieën, waar zij eerder juist op zoek gingen naar rendement.

In China werd vandaag bekend dat de inkopen van de industrie voor het eerst in een half jaar zijn gedaald. Analisten zien dit als een bevestiging dat de Chinese economie aan het afkoelen is.

De recente paniek over de opkomende markten wordt gevoed door onrust in die landen zelf: in Argentinië besloot de centrale bank de peso los te laten omdat er een tekort aan deviezen dreigde. In Zuid-Afrika is een grote mijnwerkersstaking gaande, in Oekraïne en Thailand zijn politieke opstanden. Maar vooral de situatie in China, de op een na grootste economie van de wereld, baart beleggers zorgen. Eerst ging de onrust alleen over de valuta’s van enkele opkomende landen, maar nu die krijgt die vat op de grote aandelenbeurzen.